Aandeelhouders Delta zien niets in reddingsplan minister

De eigenaren van het verlieslijdende Delta zijn financieel niet sterk genoeg om de risico’s die met het plan gepaard gaan te dragen.

De voor Delta zo problematische kerncentrale in Borssele.
De voor Delta zo problematische kerncentrale in Borssele. Foto Marco de Swart / ANP

De aandeelhouders van het Zeeuwse energiebedrijf Delta zien geen heil in het reddingsplan dat minister Kamp (Economische Zaken, VVD) vorige maand voorstelde. Ze zijn financieel niet sterk genoeg om de risico’s die met het plan gepaard gaan te dragen. Dat schrijven de aandeelhouders donderdag in een brief aan de minister.

Delta kampt al een tijdlang met financiële problemen, omdat het bedrijf veel geld moet toeleggen op de kerncentrale in Borssele. Het bedrijf had het kabinet gevraagd om garant te staan voor de verliezen bij de centrale, zodat de gezonde onderdelen van het bedrijf niet in gevaar komen. Minister Kamp wees dat voorstel vorige maand echter van de hand.

Lees ook: Kamp geeft geen garantie Borssele.

In plaats daarvan bood de bewindsman de aandeelhouders – de provincie Zeeland en de Zeeuwse gemeenten – een tamelijk ingewikkelde oplossing. De eigenaren zouden de gezonde onderdelen van Delta moeten kopen en onderbrengen in een los nutsbedrijf. De opbrengst van die actie kan dan gebruikt worden om de verliezen van Borssele te dekken.

‘Financieel risico te groot’

Mochten de aandeelhouders hiervoor te weinig geld hebben, dan wil het kabinet garant staan voor de lening die ze bij de bank moeten afsluiten, schreef Kamp. In feite is Kamp dus alleen bereid garant te staan voor de gezonde onderdelen in het nutsbedrijf, niet voor de problematische kerncentrale in Borssele.

De aandeelhouders wijzen het voorstel van Kamp nu van de hand. Ze vinden het onacceptabel dat ze financieel risico zouden lopen over bedrijven die ze nu nog zonder risico bezitten. Ze schrijven:

“Uw aanvullende voorwaarden met betrekking tot een mogelijke staatsgarantie zijn dusdanig dat dit de financiële draagkracht van Zeeland te boven gaat.”

Bovendien willen de aandeelhouders een constructie waarbij twee levensvatbare bedrijven overblijven. En dat is bij de oplossing van Kamp niet het geval, schrijven ze. Naast een garantie voor de verliezen op de kerncentrale zou de staat ook tijdelijk twee gezonde bedrijfsonderdelen kunnen kopen, zo stelt de provincie voor.

Lees ook: Delta staat aan alle kanten onder druk.

Tekst gaat verder onder de brief van de provincie:

‘Minister Kamp wil niet overleggen’

Ook maken de aandeelhouders zich zorgen over het tempo waarin de gesprekken over een oplossing verlopen. De laatste keer dat er overleg was, is volgens hen inmiddels bijna anderhalve maand geleden. “Ons bereiken signalen dat u hiertoe ook niet meer bereid zou zijn”, schrijven ze aan de minister.

“Daarmee zou de weg om tot een aanvaardbare en haalbare oplossing voor Delta en de kerncentrale te komen, worden afgesneden.”

Dat Delta zo veel problemen ondervindt van de kerncentrale komt door de lage energieprijs. Het Zeeuwse concern is voor 70 procent eigenaar en heeft met de andere eigenaar (Essent/RWE) afgesproken dat ze de opgewekte energie tegen kostprijs afnemen. Doordat de handelsprijs van energie momenteel lager is dan de kostprijs, moet het bedrijf dus geld toeleggen op de centrale.