Zeker 32 doden bij bombardementen Oost-Aleppo

De luchtaanvallen vonden plaats in de buurt van een kinderziekenhuis en een bloedbank. Rusland ontkent betrokkenheid.

Militairen van het Syrische leger lopen rond in het dorp Minyan, ten westen van Aleppo. Ze hebben dit op 12 november veroverd op rebellenbewegingen. Foto George Ourfalian/ AFP

In het rebellengebied in Oost-Aleppo zijn op woensdag zeker 32 doden gevallen door luchtaanvallen, onder wie vijf kinderen en een hulpverlener. Dat melden dokters, hulpverleners en het Syrische Observatorium voor Mensenrechten, zo bericht persbureau Reuters.

De bombardementen vonden plaats in de buurt van een kinderziekenhuis en een bloedbank in het oosten van Aleppo, het gebied dat in handen is van verschillende rebellengebieden. Volgens getuigen werden woonwijken onder vuur genomen door raketten vanuit gevechtsvliegtuigen, vatenbommen uit helikopters en artillerie van het Syrische leger.

Volgens het Rode Kruis zijn in de afgelopen 24 uur 4 ziekenhuizen aangevallen in Oost-Aleppo.

Rusland ontkent betrokkenheid bij luchtaanvallen

Het is onduidelijk of de luchtaanvallen zijn uitgevoerd door Russische of Syrische gevechtsvliegtuigen. Een woordvoerder van het Kremlin ontkent dat Rusland hiervoor verantwoordelijk is. De Russen houden zich naar eigen zeggen aan het moratorium op luchtaanvallen op Oost-Aleppo, wat sinds 18 oktober van kracht is.

Afgelopen dinsdag hervatte Rusland de bombardementen op Syrië. Ze maakten voor het eerst gebruik van het vliegdekschep de Admiraal Koeznetsov, dat voor de kust van Syrië ligt. Deze luchtaanvallen waren volgens Rusland gericht op doelen van de terreurbewegingen Islamitische Staat en Jabhat Fatah al-Sham, voorheen gelieerd aan Al-Qaeda.

Lees ook het achtergrondartikel van NRC-correspondent Gert van Langendonck: Het gevecht om de ziel van Aleppo

Het regime van Assad heeft alle grote steden in Syrië in handen, alleen het oosten van Aleppo wordt nog gecontroleerd door rebellenbewegingen. In dit gebied wonen naar schatting 250.000 mensen. Zij lopen groot gevaar en hebben een tekort aan water, voedsel en medicijnen. Syrische en Russische gevechtsvliegtuigen hebben in het afgelopen jaar een groot aantal ziekenhuizen en medische posten gebombardeerd.

    • Huib de Zeeuw