Recensie

Recensie Film

Waarom Layla zo boos is

De radicalisering van Layla M. is een bekend proces, maar wordt tegelijkertijd genuanceerd. Is Layla niet gewoon op zoek naar zichzelf? ●●●●

„Waarom ben je altijd zo boos?”, vraagt Layla’s vader aan zijn opstandige dochter. De 18-jarige scholiere windt zich op over alles wat met haar geloof of Marokkaanse afkomst te maken heeft. Even gemakkelijk protesteert zij tegen een discriminerende Nederlandse scheidsrechter als tegen het boerkaverbod. Zij vindt haar geassimileerde vader ‘dwalende’ en kijkt de hele tijd op haar laptop naar (gewelddadige) beelden uit het Midden-Oosten en naar predikers die de Koran op ‘juiste’ wijze interpreteren. Als zij samen met haar broer Younes wordt gearresteerd, wordt de trotse en koppige Layla nog radicaler. Haar hoofddoek maakt plaats voor een gezichtsbedekkende nikab en ze zoekt contact met een vrome jonge islamist, Abdel, met wie ze trouwt. Samen met hem trekt ze naar Amman, in Jordanië.

Layla M. laat een bekend proces van radicalisering zien en nuanceert het tegelijkertijd. Is veel van Layla’s opstandigheid gewoon niet te wijten aan de puberteit? Is het een (extreme) zoektocht naar haar eigen identiteit? In feite gaat Layla M. over iemand die langzaamaan beseft dat het onderdrukkende patriarchaat hét probleem is waartegen gestreden moet worden: Layla is feminist, geen extremist.

Lees een interview met regisseur Mijke de Jong en actrice Nora El Koussour: ‘Ik begrijp dat zoeken naar jezelf wel’

Het scenario van Jan Eilander en Mijke de Jong had nog meer ontdaan kunnen worden van onhandige dialogen, maar de intense acteerprestaties van de twee hoofdrolspelers vergoedt heel veel. Regisseur Mijke de Jong maakt van de door boerka of nikab ingekaderde ogen van Layla, die zowel kille haat kunnen uitdrukken als hevige verliefdheid, bovendien een fraai visueel motief dat subtiel door haar film is gestrooid. De camera volgt Layla van dichtbij, van Bos en Lommer naar Amman, waardoor altijd duidelijk is hoe zij dingen ervaart. Een af en toe terugkerend onplezierig geluid, een zacht hoorbare maar lang aanhoudende hoge pieptoon, zorgt onbewust voor een toenemend gevoel van nervositeit: wat gaat Layla doen?

Bekijk ook Filmregisseur Mijke de Jong over een scène uit Layla M.