Vicevoorzitter voetbalbond Qatar jaar geschorst

Saoud Al-Mohannadi weigerde te getuigen in een corruptieonderzoek. Hij kan nu niet in het FIFA-bestuur verkozen worden.

Het hoofdkantoor van de FIFA in Zürich.
Het hoofdkantoor van de FIFA in Zürich. Foto Walter Bieri / AP

De vicevoorzitter van de Qatarese en Aziatische voetbalbond wordt voor een jaar geschorst. Dat heeft wereldvoetbalbond FIFA woensdag bekendgemaakt.

De ethische commissie van de FIFA straft Saoud Al-Mohannadi voor het niet meewerken aan een corruptieonderzoek naar een derde partij. Al-Mohannadi weigerde op te treden als getuige, maar de FIFA zegt niet in welk onderzoek hij had moeten getuigen.

Door de schorsing kan Al-Mohannadi definitief niet verkozen worden in de FIFA Council, het bestuur van de wereldvoetbalbond. In februari worden drie nieuwe Aziatische leden voor het bestuur gekozen.

Eigenlijk zou dat al in september gebeuren, maar uit protest over het onderzoek en de beslissing van de FIFA Al-Mohannadi als niet-verkiesbaar te bestempelen, besloot de Aziatische voetbalbond de verkiezing uit te stellen.

Toewijzing WK

Het Qatarese voetbal wordt vaker in verband gebracht met corruptie. Vooral rond de toewijzing van het WK 2022 doen verhalen over corruptie de ronde. De FIFA liet de Amerikaanse advocaat Michael Garcia onderzoek naar de toewijzing van het WK 2018 aan Rusland en het WK 2022 aan Qatar.

Volgens de FIFA bleek daaruit dat er geen stemmen waren gekocht, maar de voetbalbond maakte alleen een samenvatting van het rapport openbaar. Garcia was het met die beslissing oneens en stapte op.