Schilderij De Kooning brengt wederom recordbedrag op

Het schilderij ‘Untitled XXV’ uit 1977 werd dinsdagavond voor 66,3 miljoen dollar verkocht.

'Untitled XXV' van Willem de Kooning in veilinghuis Christie's.
'Untitled XXV' van Willem de Kooning in veilinghuis Christie's. Foto Richard Drew / AP

Een schilderij van Willem de Kooning, dat tien jaar geleden voor een recordbedrag voor de Nederlands-Amerikaanse kunstenaar werd geveild, is dinsdagavond in New York opnieuw voor een recordbedrag geveild. Untitled XXV uit 1977 werd voor 66,3 miljoen dollar ( 61,9 miljoen euro) verkocht op de veiling van moderne en hedendaagse kunst van veilinghuis Christie’s. De geschatte opbrengst was 40 miljoen dollar. De koper is onbekend.

In 2006 kocht Las Vegas casinohouder Frank J. Fertita III het werk voor 26,3 miljoen dollar, waardoor het destijds het duurste naoorlogse kunstwerk was. Volgens persbureau Bloomberg verkocht Fertita het werk in 2009 aan de Georgische miljardair en ex-premier Bidzina Ivanishvili, die het nu op de veiling aanbood.

Waterlandschappen

De Kooning schilderde het grote canvas als deel van een serie schilderijen tijdens een plotselinge uitbarsting van creativiteit, nadat hij zich een tijdje op sculpturen had toegelegd. Hij liet zich bij deze schilderijen inspireren door de waterlandschappen bij Louis Point, in de buurt van zijn huis in Springs op Long Island. In de abstracte werken trachtte hij de weerspiegeling van land en lucht in het water te vangen. De Kooning merkte er zelf over op dat hij als hij bezig was met die werken „het gevoel had aan de andere kant van de natuur te zijn”.

Op de veiling van moderne en hedendaagse kunst van Christie’s werd dinsdag 90 procent van de aangeboden werken verkocht voor een totaal van 277 miljoen dollar (258,4 miljoen euro). Andere werken die werden geveild waren Les Grandes Arteres van Jean Dubuffet, die 21 miljoen dollar opbracht, en Nice ’n Easy van John Currin voor 10,5 miljoen dollar.

Minder werken geveild

Marktvolgers zien in de opbrengst een teken dat kunstverzamelaars nog steeds hoge bedragen over hebben voor zeldzame kunstwerken, maar wijzen er ook op dat de veilinghuizen Christie’s en Sotheby’s na bezuinigingsoperaties voorzichtiger zijn en beduidend minder werken op de veiling brengen dan vorig jaar. Christie’s verkocht vorig jaar voor 331,8 miljoen dollar op de najaarsveiling.

Concurrent Sotheby’s verkocht maandag op zijn najaarsveiling in New York 80 procent van de aangeboden werken voor 157,7 miljoen dollar, 49 procent lager dan de opbrengst van de zelfde veiling een jaar geleden

De verkoop van Girls on the Bridge van Edvard Munch voor 54,5 miljoen dollar trok bij Sotheby’s de meeste aandacht. Daardoor is het na De Schreeuw het duurste werk van de Noorse schilder.