Turkije weigert ontmoeting met Europarlementariërs

Dat heeft Turkije-rapporteur Kati Piri te horen gekregen. Parlementsvoorzitter Martin Schulz cancelde daarop de reis.

PvdA-Europarlementariër Kati Piri, Turkije-rapporteur van het Europees Parlement.
PvdA-Europarlementariër Kati Piri, Turkije-rapporteur van het Europees Parlement. Foto Sander Koning/ ANP

De Turkse regering weigert in gesprek te gaan met een delegatie van het Europees Parlement. Dat heeft PvdA-Europarlementariër Kati Piri, Turkije-rapporteur van het parlement, voorafgaand haar bezoek aan Turkije te horen gekregen. Reden voor parlementsvoorzitter Martin Schulz om de reis uit te stellen.

In de verklaring stelt Schulz dat de “voorwaarde voor dialoog is dat de autonomie en onafhankelijkheid van de gesprekspartner wordt geaccepteerd”.

Twitter avatar EP_President EP President My statement on the postponement of the EP visit to #Turkey @ElmarBrok_MEP @KatiPiri @EP_ForeignAff https://t.co/UCNXGZgB0J

Piri vindt praten over Turks EU-lidmaatschap ongeloofwaardig

Piri was van plan om op donderdag samen met Elmar Blok, voorzitter van de buitenlandcommissie van het parlement, in gesprek te gaan met de Turkse regering, oppositie en maatschappelijke organisaties over de arrestaties van Koerdische parlementariërs.

Lees ook: ‘Extreme zorgen’ van EU over Turkije

Vorige week publiceerde de Europese Commissie een zeer kritisch rapport over de mensenrechtensituatie in Turkije. Met als belangrijkste conclusie dat Turkije het zicht op EU-lidmaatschap dreigt te verliezen. In een reactie aan NRC gaf Piri aan dit onbegrijpelijk te vinden:

“We blijven graag in dialoog met de Turkse regering, maar nu doorpraten over toetreding tot de EU is niet geloofwaardig”

Voorname reden voor de Europese kritiek is de arrestatie van de voltallige top van de pro-Koerdische oppositiepartij HDP. Zij worden verdacht van banden met de terroristische beweging PKK. Daarnaast heeft de Turkse regering tienduizenden mensen opgepakt, veelal rechters, ambtenaren, docenten en politieagenten, die betrokken zouden zijn bij de mislukte coup van juli dit jaar. Tegen hen is nog geen aanklacht ingediend.