Turkije zet geschorste agenten weer aan het werk

De bijna 3.200 agenten werden geschorst vanwege mogelijke Gülen-connecties.

REUTERS/Damir Sagolj

De Turkse overheid heeft bijna 3.200 geschorste politiemensen opnieuw aan het werk gezet. De agenten werden in oktober geschorst omdat ze banden zouden hebben met de Gülenbeweging, die wordt verdacht van de couppoging van afgelopen zomer. Dat meldt het Turkse staatspersbureau Anadolu op basis van uitspraken van de politietop.

De agenten zijn na onderzoek door de Turkse overheid weer op actief gesteld, maar duizenden politiemensen mogen nog steeds niet aan het werk. Sinds de mislukte coup zijn er ruim dertigduizend mensen opgepakt en meer dan honderdduizend rechters, legerofficieren, agenten, leraren en andere mensen in overheidsdienst ontslagen wegens vermeende banden met Gülen.

Gulen

Fethullah Gülen wordt door de regering van president Erdogan gezien als het meesterbrein achter de couppoging in Turkije op 15 juli dit jaar. De geestelijke verblijft al jaren in ballingschap in de Verenigde Staten. Op het moment geldt er de noodtoestand in Turkije omdat Erdogan zegt tijd nodig te hebben om de verantwoordelijken van de staatsgreep op te sporen.

Frans Timmermans, de nummer twee van de Europese Commissie, zei op dinsdag tegen het Belgische weekblad Knack dat de beschuldigingen aan het adres van Gülen “geen totale onzin” zijn. Turkije heeft de Amerikanen informatie gegeven die de betrokkenheid van de Gülenbeweging bij de coup zou aantonen. De Amerikanen onderzoeken die, maar hebben nog geen conclusies getrokken.

Erdogan beklaagde zich meerdere keren over de reactie van Europese leiders op de couppoging. Hij beschuldigde Duitsland en België ervan dat zij steun zouden geven aan aanhangers van de Koerdische beweging PKK en de Gülenbeweging.