Tientallen doden bij oplaaiend etnisch geweld in Birma

Sinds aanslagen in oktober op politieposten heeft het leger zijn acties geïntensiveerd. Honderden Rohingya-moslims vluchten.

Vissersboten in een vluchtelingenkamp in de regio Rahkine.
Vissersboten in een vluchtelingenkamp in de regio Rahkine. Foto Soe Zeya Tun / Reuters

In de afgelopen dagen zijn bij geweld tussen het Birmese leger en leden van de islamitische Rohingya-minderheid in de westelijke deelstaat Rakhine tientallen doden gevallen. Volgens het leger gaat het om “69 gewelddadige aanvallers en zeventien veiligheidstroepen”. Rohingya-activisiten zeggen dat er tussen de honderd en 150 doden aan hun kant zijn, meldt persbureau AP.

Vier jaar geleden leidden gevechten in de regio tussen moslims en boeddhisten tot honderden doden. De Rohingya worden door de Birmese regering niet als inwoners erkend, maar beschouwd als illegale migranten uit Bangladesh. Nog altijd wonen er zo’n 100.000 in kampen na de gevechten in 2012.

Na een reeks aanslagen op politieposten aan de grens met Bangladesh in oktober is het geweld weer opgelaaid. Het leger beschuldigt de Rohingya’s en heeft z’n acties in de regio sterk geïntensiveerd. Huizen in Rahkine zijn verwoest, waarbij beide partijen elkaar als schuldige aanwijzen.

Als gevolg van het geweld proberen honderden Rohingya naar Bangladesh te vluchten. Ook daarbij vallen volgens activisten vele doden. Bij het oversteken van de Naf-rivier op de grens van Birma en Bangladesh zouden Rohingya zijn neergeschoten. Sommige vluchtelingen werden met boot en al door Bengaalse grenswachten teruggeduwd. Volgens het Bengaalse leger gaat het om 86 van hen. Mogelijk dobberen zij nu op de zee waar de rivier in uitmondt.

De grens tussen Bangladesh en Birma. Tekst gaat verder onder kaart.

Internationaal wordt afkeurend gereageerd op het geweld. Kofi Annan, die een door de Birmese overheid ingestelde commissie leidt om de oorzaak van het geweld in Rahkine te onderzoeken, zei in een verklaring erg bezorgd te zijn: “Alle gemeenschappen moeten geweld afzweren en ik roep de veiligheidstroepen op zich te gedragen in lijn met de wet.”