Thomas Dekker een womanizer? Het kan altijd erger

In de dinsdag verschenen biografie van oud-wielrenner Thomas Dekker staat het bol van seks, drugs en rock-‘n-roll. Maar in de glamourwereld van de topsport kan het altijd erger. Acht aan het leven verslaafde sporters.

George Best. Getty Images

Basketbal

Dennis Rodman

Toussaint Kluiters/ANP

Dennis Rodman. Toussaint Kluiters/ANP

In Amerika stond in 2015 een auto te koop die maar net bij je moest passen. Een Hummer, beschilderd met een basketbal, blote vrouwen en een portret van de eigenaar op dat moment: Dennis Rodman. Ooit een begenadigd basketballer bij de Chicago Bulls, nu een controversieel figuur doordat hij als enige Amerikaan bevriend is met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. Had een relatie met Madonna, onderhield een huwelijk van acht dagen met Baywatch-ster Carmen Electra en verleidde naar eigen zeggen meer dan duizend vrouwen.

Lees ook interview met hoogleraar psychologie: ‘Seks speelt overal in topsport een grote rol’

Voetbal

Antonio Cassano

Dylan Martinez/Reuters

Antonio Cassano. Dylan Martinez/Reuters

Bij elkaar opgeteld kwam hij tot 600 a 700 vrouwen waarmee hij het bed had gedeeld. „Best een aardig sommetje toch”, zegt Antonio Cassano in zijn biografie uit 2008. Als speler van Real Madrid woonde hij in een hotelsuite waarin hij zelden geen bezoek had. „Een ober, intussen een goede vriend, bracht me na elke seksbeurt een croissantje of vier, zodat ik weer wat energie opdeed.” Nu heeft hij spijt. Dat hij niet voor het EK werd geselecteerd, vond hij zijn eigen schuld. „Ik heb mezelf naar de klote geholpen.”

Basketbal

Wilt Chamberlain
Twee getallen staan symbool voor het leven van wijlen basketballer Wilt Chamberlain. 100, omdat hij de enige speler in de NBA is die honderd punten in één wedstrijd maakte. En 20.000, omdat hij naar eigen zeggen met zoveel vrouwen zou hebben geslapen. Sceptici hebben het nagerekend. Ervan uitgaande dat dit begon toen hij op zijn 22ste voor de Harlem Globetrotters ging spelen en dit tot zijn vijftigste duurde, zou hij elke dag met twee vrouwen hebben moeten slapen. Feit is: Chamberlain was de eerste playboy in de sport.

Voetbal

George Best

ANP

George Best. ANP

George Best (59) was te vroeg heengegaan. Zoveel was duidelijk voor de duizenden mensen die hem vaarwel zeiden bij zijn uitvaart in 2005. Zij wisten waarom: de womanizer had zich verzopen. Wel had hij een nieuw tijdperk voor voetballers ingeluid: dat van de snelle jongens. Hij reed in Jaguars, werd omgedoopt tot de vijfde Beatle en schaakte meerdere Miss Worlds. Een van zijn minder beroemde quotes: „Als ik de bal had, hoorde je vrouwen op de tribune gillen zoals bij een concert van de Beatles.”

Basketbal

Magic Johnson
In 1991 doet de Amerikaanse basketballer Magic Johnson een wereldschokkende bekentenis. De ster van de LA Lakers stopt omdat hij een ernstig virus heeft opgelopen: HIV. „Nadat ik in 1979 naar LA was gekomen, heb ik met zoveel mogelijk vrouwen seks gehad – vaak onbeschermd”, verklaart Johnson. Hoewel hij een jaar later voor even terugkeert op het basketbalveld, krijgt hij een andere rol in de schijnwerpers: Johnson is nu een invloedrijk voorvechter voor veilige seks en de preventie van HIV en aids.

Voetbal

Andy van der Meijde

Kippa Leven den Boer/ANP

Andy van der Meijde. Kippa Leven den Boer/ANP

Bij Ajax maakt Andy van der Meijde naam als een doeltreffende en behendige buitenspeler. Bij Internazionale ook. Tot hij de Italiaanse club verruilt voor Everton, waar hij zijn verdubbelde salaris viert met een Ferrari en een bezoek aan een stripclub. De jaren erna beschrijft Van der Meijde in zijn boek Geen Genade. Hij raakt verwikkeld in een affaire, wordt gesnapt door de privédetective van zijn vrouw, mag zijn dochters niet meer zien en kan niet meer zonder rum, cocaïne en slaappillen. Einde carrière.

Formule 1

James Hunt

Artur Bastiaanse/ANP

James Hunt. Artur Bastiaanse/ANP

Was wijlen autocoureur James Hunt echt zo’n playboy? Toen in 2013 de film Rush verscheen over de strijd tussen Hunt en zijn rivaal Niki Lauda in het F1-seizoen 1976, konden betrokkenen dat enkel bevestigen. Drugs, seks, drank; Hunt was mateloos. Vlak voor de beslissende Grand Prix in Japan bracht hij twee weken door in het Hilton van Tokïo, waar hij niet de voorbereiding genoot die zijn begeleiders verwachtten: gedurende zijn verblijf had seks met 33 stewardessen van British Airways die daar elke dag overnachtten.

Golf

Tiger Woods

Chuck Burton/AP

Tiger Woods. Chuck Burton/AP

Eens de nummer één van de wereld, nu buiten de top 500. En nee, Tiger Woods is niet gestopt. De cijfers vormen het bewijs dat golf lange tijd geen prioriteit meer had voor de Amerikaan, hoewel hij drie rugoperaties heeft moeten ondergaan. De veertienvoudig majorkampioen haalde de laatste jaren vooral het nieuws door de wanorde in zijn leven. Met name door zijn seksverslaving, die hem zijn huwelijk met het Zweedse model Elin Nordegren heeft gekost.

    • Fabian van der Poll