Teller aantal verdwenen wrakken uit Javazee nu op zeven

Onderzees erfgoed Niet alleen drie Nederlandse wrakken zijn weg, ook drie gezonken Britse schepen en een Amerikaanse onderzeeër zijn verdwenen.

Ook de HSM Exeter is verdwenen.
Ook de HSM Exeter is verdwenen.

Er zijn meer scheepswrakken uit de Javazee verdwenen dan gedacht. Niet alleen Nederlandse, maar ook drie Britse schepen en een Amerikaanse onderzeeër blijken verdwenen voor de Indonesische kust. Op de plek waar de scheepswrakken lagen, zijn nu gaten in de bodem waargenomen, meldt de Britse krant The Guardian.

De schepen zijn vermoedelijk gelicht door illegale bergers die het metaal van de schepen verkopen voor financieel gewin. Sinds een aantal jaar zouden wrakken voor de kust van Indonesië verdwijnen. Dit is in strijd met het internationaal zeerecht. Gezonken oorlogsschepen worden beschouwd als onderzees cultureel erfgoed en als oorlogsgraf.

De verdwijning van de Nederlandse schepen Hr.Ms. De Ruyter, Java en Kortenaer werd dinsdag bekendgemaakt. Toen wist het ministerie van Defensie ook al dat de Britse schepen HMS Exeter, Encounter en Electra zijn vermist, maar hield dit stil. „Wij hebben die informatie overgedragen aan de Britse autoriteiten om hen in de gelegenheid te stellen alle nabestaanden te informeren”, zegt een woordvoerder van Defensie.

Lees ook: Drie Nederlandse scheepswrakken in de Javazee zijn ineens verdwenen

De schepen zonken tijdens de oorlog in de Javazee in 1942, toen Japanse strijdkrachten de Nederlanders, Britten, Amerikanen en Australiërs overmeesterden. Het kostte 915 Nederlandse opvarenden het leven, onder wie schout-bij-nacht Karel Doorman.

Nabestaanden

Volgens Defensie is met het illegaal bergen van de schepen de laatste rustplaats van omgekomen militairen geschonden. Zowel Nederland als het Verenigd Koninkrijk dringen aan op een onderzoek naar de verdwenen schepen. Premier Mark Rutte brengt de kwestie mogelijk volgende week ter sprake wanneer hij op handelsmissie is in Indonesië.

Een duikexpeditie van het Karel Doorman Fonds bracht de vermiste schepen aan het licht. Het fonds wilde het gezonken schip van Karel Doorman laten filmen in verband met de 75-jarige herdenking van de slag om de Javazee, maar het schip was er niet meer.

De Noorse duiker Vidar Skoglie zei tegen de NOS dat de wrakken zijn versleept naar de haven van Surabaya, om ze daar te slopen. Dit zouden vissers tegen het expeditieteam van het Karel Doorman Fonds gezegd, zei Skoglie. Voorzitter Jacques Brandt van het Karel Doorman Fonds spreekt dit tegen. „Ik heb de mensen van het duikteam gesproken. Wij hebben geen enkele indicatie dat de schepen gelicht zijn en naar Surabaya zijn vervoerd.” Brandt noemt het verdwijnen van de schepen „een enorme schok voor de nabestaanden”.