Staat verkoopt nog eens 7 procent van aandelen ABN Amro

verlies 1.500 banen

Woensdag maakte ABN Amro goede cijfers bekend en kondigde de bank een nieuwe reorganisatie aan. De staat blijft de grootste aandeelhouder.

De staat brengt een nieuwe pluk aandelen ABN Amro naar de beurs. Binnen enkele dagen moet nog eens 7 procent van de aandelen zijn verkocht. Dat maakte NLFI, de stichting die de aandelen ABN Amro voor de staat beheert, woensdag nabeurs bekend. Bij de huidige beurskoers zijn de aandelen zo’n 1,4 miljard euro waard. Na deze ronde heeft de staat nog een belang van 70 procent over.

De werkelijke opbrengst zal lager zijn, omdat beleggers een kleine korting zullen krijgen op de huidige prijs. Overigens is het hoe dan ook vrijwel zeker dat de staat niet al het geld zal terugverdienen dat hij in 2008 uitgaf om ABN Amro te redden.

Beleggers en de bank zaten al een tijdje te wachten op dit moment. Het is bijna een jaar geleden dat ABN Amro naar de beurs ging. Een half jaar later mocht de staat alweer nieuwe aandelen verkopen, maar daar is dus langer mee gewacht, mede omdat de koers was gezakt tot onder de prijs waarop ABN Amro naar de beurs ging.

Deze timing is logisch. ABN Amro presenteerde woensdagochtend goede resultaten over het derde kwartaal, en kondigde tegelijkertijd een reorganisatie aan waarbij 1.500 banen verdwijnen. Dat moet leiden tot verdere besparingen. ABN Amro staat er de laatste weken ook weer goed voor op de beurs. Het aandeel is met een slotkoers van 20,90 meer waard dan de 17,75 euro waarmee de bank op de beurs debuteerde. Een domper is wel dat het aandeel woensdag 4 procent lager sloot, maar dan nog is het verschil met een jaar geleden groot.

Ook belangrijk: er is eindelijk een opvolger gevonden voor topman Gerrit Zalm, na een lange en moeizame zoektocht. Aandelen verkopen bij onzekerheid over de nieuwe leider is onhandig. Maar vorige week maakte de bank bekend dat de huidige financieel directeur, Kees van Dijkhuizen, Zalm opvolgt.

De staat, die na de nationalisatie in 2008 volledig eigenaar werd, wil uiteindelijk alle aandelen verkopen. Maar voor verdere verkoop is weer toestemming nodig van de Europese Centrale Bank (ECB), de toezichthouder op alle grote banken in eurolanden. De ECB staat niet bekend als de snelste instelling, dus dat zou weer even kunnen duren. Sowieso moet de staat volgens de beursregels nu drie maanden wachten voor een nieuwe ronde.

Dat betekent dat de staat voorlopig nog een dominante aandeelhouder is. ABN Amro ziet de staat waarschijnlijk liever vroeger dan later vertrekken. De bank en de staat botsen geregeld, laatst nog over de opvolging van Zalm. ABN Amro wilde vooral een ervaren bankier. Minister Dijsselbloem (Financiën, PvdA) hechtte erg aan een maatschappelijke antenne. Het werd een compromiskandidaat: bankier én oud-ambtenaar Van Dijkhuizen.

Op de vraag of NLFI gezien de huidige hoge beurskoers niet meer aandelen had willen verkopen, antwoordt een woordvoerder dat het „gebruikelijk” is dat er bij een tweede ‘tranche’ minder aandelen worden verkocht dan bij de beursgang.

Beleggers die aandelen willen kopen, moeten haast maken. Donderdagochtend om 9 uur sluit de inschrijving. Of eerder, als dat de staat beter uitkomt. Stichting NLFI behoudt zich het recht voor om „zonder verdere openbare aankondiging de inschrijving eerder te sluiten”.

Banen weg ondanks winst pagina 18
    • Teri van der Heijden