‘Shi’itische milities verdrijven IS van vliegbasis bij Mosul’

Het verlies van het vliegveld zou een gevoelige klap zijn voor de IS. Via de vliegbasis krijgt IS goederen aangeleverd vanuit Syrië.

Iraakse troepen rukken op rond Mosul.
Iraakse troepen rukken op rond Mosul. Foto Felipe Dana / AP

Iraakse shi’itische milities hebben strijders van Islamitische Staat (IS) verdreven van een vliegbasis ten westen van Mosul. Dat claimen zij woensdag. Het verlies van het vliegveld zou een gevoelige klap zijn voor de IS. Via de vliegbasis krijgt IS zijn goederen aangeleverd vanuit Syrië. De claim moet nog officieel worden bevestigd, meldt persbureau Reuters.

Mosul is het laatste grote bolwerk van IS in Irak – de facto de hoofdstad van de organisatie in dat land. Sinds eind oktober wordt er hevig gevochten om Mosul tussen IS enerzijds en Iraakse troepen en verschillende milities die worden gesteund door een internationale coalitie anderzijds.

Mosul is sinds juni 2014 in handen van IS en na het Syrische Raqqa de belangrijkste stad van de terreurbeweging. Maar zonder aanvoer van goederen vanuit Syrië lijkt de stad steeds moeilijker houdbaar voor IS.

Shi’ieten vechten in het westen

De vliegbasis, met de naam Tal Afar, ligt zestig kilometer ten westen van Mosul aan de weg richting Syrië. De inname zou dus strategisch belangrijk zijn. Maar de inname door shi’itische milities kan juist ook weer kwaad bloed zetten bij (het overwegend sunnitische) Turkije, dat genoeg heeft van de shi’itische inmenging in de burgeroorlogen in Syrië en Irak, zo stelt Reuters.

Vooral in het westen van Mosul vecht een shi’itische coalitie tegen IS. Andere leger- en politie-eenheden proberen vanuit de andere windrichtingen op te rukken. Zij worden gesteund door Koerdische Peshmerga-strijders in het noorden en oosten.