Schrijven tegen het cynisme

De wandelgangen

Bijna iedere fractieleider in de Kamer schrijft een boek. Nu is het de beurt aan Buma.

En weer een boek

wandelgangen

Lang was het ongebruikelijk dat zittende Kamerleden een boek schreven, nu kan geen partijleider zonder. Woensdag presenteerde CDA-leider Sybrand van Haersma Buma zijn boek Tegen het cynisme, maandag verscheen het – tweede – boek van Jesse Klaver van GroenLinks: De empathische samenleving. En volgende week komt de partijleider van de SGP, Kees van der Staaij met Goede gesprekken over geloof, hoop en liefde.

Gert-Jan Segers (Christen Unie), Alexander Pechthold (D66), Geert Wilders (PVV), Emile Roemer (SP), en Marianne Thieme (Partij voor de Dieren) gingen hen de afgelopen jaren al voor. Eigenlijk is het wachten dus op VVD-leider Mark Rutte en ook Diederik Samsom (PvdA), over wie wel biografieën verschenen, maar die zelf nog niet in de pen klommen. Maar wellicht dat de anglofiel Rutte naar goede angelsaksische traditie met een dagboek durft te komen. Vol met details over hoe het er nu écht aan toegaat in de coalitie.

Het blijft allemaal netjes

Buma’s boek is geen tell all. Dat zou niet passen bij de CDA-er. Over de besprekingen in het Catshuis in april 2012, toen het kabinet Rutte-I viel, klapt hij dus ook niet uit de school. De enige grappige toevoeging is dat hij zijn toen veertienjarige zoon „via de mobiele telefoon door mijn kledingkast [leidde] om een pak, overhemd, schoenen en donkere sokken bij elkaar te sprokkelen”. De onderhandelaars waren in vrijetijdskleren gekomen, en zo kon de pers niet te woord worden gestaan. De zoon vergat alleen de sokken.

Maar persoonlijk is het wel

Het boek is wel persoonlijk. Sybrand Buma vertelt over zijn familie, de tradities waarin hij opgroeide. Maar politiek is volgens hem dan ook „niet los te zien van wat je meedraagt”. De CDA-leider schrijft: „Politiek is niet een set maatregelen waar de politicus vlak voor de verkiezingen een verhaal bij bedenkt. Nee, het is andersom: politiek begint met het verhaal.” Dat is er nu in boekvorm.

    • Titia Ketelaar