Rusland niet langer in oprichtingsstatuut Strafhof

Het land ratificeerde het verdrag nooit officieel, waardoor Rusland al geen onderdeel was van het Internationale Strafhof.

De ingang van het Internationaal Strafhof in Den Haag.
De ingang van het Internationaal Strafhof in Den Haag. Foto Jerry Lampen/ Reuters

Rusland trekt de handtekening terug die het ooit zette onder het oprichtingsstatuut van het Internationaal Strafhof (ICC). President Vladimir Poetin heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken daartoe opdracht gegeven, zo meldt persbureau Reuters. Rusland ratificeerde het verdrag nooit, waardoor het al niet meedeed aan het Strafhof en de actie vooral een symbolische betekenis heeft.

Volgens het ministerie “heeft het hof de verwachtingen nooit kunnen waarmaken” en is het “nooit werkelijk onafhankelijk” geweest. Het werkte daardoor “eenzijdig en inefficiënt”.

Rusland was onder meer ontevreden over de manier waarop de oorlog in Georgië - in 2008 - werd behandeld. Het Strafhof zou de agressie vanuit Tbilisi richting burgers in Zuid-Ossetië - een pro-Russische seperatistenregio in Georgië - hebben genegeerd, terwijl de rol van Rusland wel uitgebreid ter sprake kwam.

Ook een maandag verschenen rapport waarin de Russische annexatie van de Krim een gewapend conflict wordt genoemd, zette kwaad bloed in Moskou:

“Onder deze omstandigheden kan Rusland geen lid zijn van het Internationaal Strafhof. We willen daarom geen onderdeel zijn van dit verdrag en trekken onze handtekening terug die staat onder het oprichtingsstatuut.”

Leegloop Strafhof

De laatste tijd lijkt het Hof aan legitimiteit te verliezen doordat steeds meer landen zich eruit terugtrekken. Recentelijk vertrokken onder meer Burundi, Zuid-Afrika en Gambia. Ook Oeganda en Kenia zouden de medewerking willen opzeggen.

Lees ook: Overleeft het Strafhof dit wel?

Het Strafhof, dat in 1998 werd opgericht in Rome en in 2002 van start ging, is het eerste internationale permanente tribunaal voor de berechting van oorlogsmisdaden, misdaden tegen menselijkheid en genocide in de wereld. Naast Rusland hebben ook onder meer Israël en de Verenigde Staten het verdrag niet geratificeerd.