Reactor Tsjernobyl krijgt nieuwe overkapping tegen radioactieve straling

Foto AP

Deze week is begonnen met het plaatsen van een 36.000 ton wegende overkapping over kernreactor van Tsjernobyl. De bestaande sarcofaag die na dekern ramp in 1986 over de rampplek werd gebouwd was al jaren aan vervanging toe. De stalen en betonnen New Safe Confinement moet lekkage van radioactief materiaal voorkomen en wordt geleidelijk over de reactor geschoven. De constructie is 275 meter breed en 108 hoog en daarmee het grootste bewegende object ooit op land gebouwd. Het totale project van 2,5 miljard euro wordt geleid door de Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling. De bouw zou in 2007 aanvangen, maar werd door geldproblemen uitgesteld naar 2012 . Volgens experts zal de nieuwe overkapping pas over honderd jaar kunnen worden verwijderd, wanneer de radioactieve straling voldoende is afgenomen.