Proces tegen Russische oppositieleider Navalny moet over

Door de uitspraak kan de belangrijkste oppositiepoliticus meedoen aan de Russische verkiezingen.

Foto Pavel Golovkin / Reuters

Het proces tegen de Russische oppositieleider Aleksej Navalny moet over. Tot dat besluit kwam het gerechtshof in Moskou woensdag, nadat de hoogste Europese rechter eerder dit jaar al oordeelde dat het proces tegen de 40-jarige Navalny niet eerlijk was verlopen. Door de uitspraak kan de belangrijkste oppositiepoliticus meedoen aan de Russische verkiezingen van 2018, meldt Reuters.

Navalny werd in de zomer van 2013 tot vijf jaar cel veroordeeld vanwege fraude. Hij zou voor 400.000 euro aan hout hebben verduisterd en dat tegen een kunstmatig hoge prijs aan een staatsbedrijf hebben verkocht. De politicus, die fel strijdt tegen corruptie in de Russische politiek, heeft altijd volgehouden dat zijn proces politiek gemotiveerd was.

De zaak tegen Navalny moet nu opnieuw worden behandeld door de rechtbank in Kirov, zo oordeelde het gerechtshof woensdag. De activist zelf toonde zich overigens weinig blij na het arrest: hij vond dat de zaak helemaal afgeblazen had moeten worden. Tegen Russische persbureaus zei hij daar volgens AP over:

“Ik heb absoluut geen behoefte om weer af te reizen naar Kirov. Dit besluit is alleen maar bedoeld om mijn politieke activiteiten nog langer dwars te zitten.”

Maar één dag in de cel

Van zijn vijfjarige straf zat Navalny slechts één dag uit, daarna werd de celstraf opgeschort in afwachting van het hoger beroep. Begin dit jaar kreeg de politicus in zijn strijd steun van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Dat oordeelde dat de Russische rechter “bevooroordeeld” was geweest.

Naast de rechtszaak om het hout is Navalny nog een tweede keer veroordeeld wegens fraude. De activist zou samen met zijn broer Oleg tussen 2008 en 2012 geld hebben verduisterd van het Franse cosmeticabedrijf Yves Rocher. Om die reden veroordeelde de rechter Navalny eind 2014 tot een voorwaardelijke celstraf van 3,5 jaar, met huisarrest.

    • Joost Pijpker