‘Post-truth’ is woord van het jaar

Het begrip ‘post-truth politics’ was een term voor specialisten, maar is in de discussie over de Brexit en de Amerikaanse verkiezingscampagne gemeengoed geworden.

Mandel Ngan en Brendan Smialowski/AFP

‘Post-truth’ is het internationale woord van het jaar, voor Oxford Dictionaries. In de definitie van het prestigieuze Engelse woordenboek is het een bijvoeglijk naamwoord dat verwijst naar omstandigheden waarin „objectieve feiten minder van invloed zijn op de vorming van de publieke opinie dan een beroep op emotie en persoonlijke overtuigingen.” Het bijna vaste zelfstandig naamwoord erbij is ‘politiek’. Het begrip ‘ post-truth politics’ was een term voor specialisten, maar is in de discussie over de Brexit en de Amerikaanse verkiezingscampagne gemeengoed geworden.

Het Engels ‘post’ in de term verwijst hierbij niet naar een specifiek later tijdstip, zoals in post-war, maar naar een tijd waarin het bewuste concept „onbelangrijk of irrelevant” is geworden, schrijft Oxford Dictionaries in een persbericht.

Directeur Casper Grathwohl zei dat de populariteit van het woord is

„gevoed door de opkomst van sociale media als een nieuwsbron en een groeiend wantrouwen van feiten die worden aangeboden door het establishment. [...] Het zou me niet verrassen als ‘post-truth’ een van de kenmerkende woorden van onze tijd wordt.”