Nieuw deel aandelen ABN Amro naar beurs

De staat brengt met de eerste nieuwe aandelenuitgifte na de beursgang het belang in ABN Amro terug naar 70 procent.

Gerrit Zalm en opvolger Kees van Dijkhuizen tijdens de presentatie van de cijfers van het derde kwartaal.
Gerrit Zalm en opvolger Kees van Dijkhuizen tijdens de presentatie van de cijfers van het derde kwartaal. Foto Robin van Lonkhuijsen / ANP

Bijna een jaar na de beursgang van ABN Amro wordt er weer een deel van de aandelen naar de beurs gebracht. Het gaat om 7 procent van het totaal aantal aandelen. Daarmee brengt de staat z’n belang in ABN Amro terug van 77 naar 70 procent. De stichting die de aandelen van de Nederlandse staat in ABN Amro beheert heeft dat voornemen woensdagavond bekendgemaakt.

De inschrijving voor de aandelen sluit donderdag om 09.00 uur ‘s ochtends. Voor welke prijs de aandelen worden verkocht en hoeveel er exact teruggebracht worden naar de markt, is nog onbekend. Op 21 november moet de transactie worden afgerond.

Eerder op de dag kondigde ABN Amro aan 1.500 extra banen te schrappen. Dat moet tot een kostenbesparing van 400 miljoen euro leiden. Desondanks waren de financiële resultaten in het derde kwartaal positief. De bank maakte met ruim 600 miljoen euro zo’n 20 procent meer winst dan in dezelfde periode een jaar eerder.

Een nieuwe uitgifte van aandelen werd al langer verwacht. Onrust rond ABN Amro, zoals over de opvolging van Gerrit Zalm, hebben mogelijk geleid tot vertraging van de uitgifte. Een aandeel ABN Amro verloor woensdag 4 procent van zijn waarde op de beurs. Als de nieuwe aandelen tegen de nu geldende koers van 20,90 euro worden verkocht, levert dat zo’n 1,4 miljard euro op.