munt

Anonieme koper betaalt ruim een ton voor zeldzame zilveren gulden uit 1867

Een zilveren gulden uit 1867 is dinsdag op een veiling afgehamerd op 104.550 euro. Niet eerder is zo veel betaald voor een Nederlandse munt, zegt veilinghuis MPO (Munten en Postzegel Organisatie). De koper en de verkoper willen anoniem blijven. Met de opbrengst van ruim een ton is het oude record uit 2012 gebroken. In dat jaar telde een anonieme koper 76.260 euro neer voor het eerste kwartje van Nederland, uit 1817. De zilveren gulden uit 1867 is zeer zeldzaam. Er zijn er maar drie van geslagen: twee voor de wereldtentoonstelling in Parijs in 1867, een derde munt werd geleverd aan een Rotterdamse koffiehandelaar die hem aan een Amerikaanse handelspartner schonk. Omgerekend naar de vorige Nederlandse munteenheid heeft het antieke muntstuk ruim 231.000 gulden opgebracht. (ANP)