Macron bevestigt kandidatuur Frans presidentschap

De oud-minister is één van de populairste Franse politici, maar zou volgens peilingen de eerste verkiezingsronde niet overleven.

Emmanuel Macron presenteert zich als kandidaat voor het Franse presidentschap. Foto Patrick Kovarik/ AFP

Emmanuel Macron, de hervormingsgezinde Franse oud-minister van Economie en Industrie, heeft zich woensdagmorgen kandidaat gesteld voor het Franse presidentschap. Hij belooft een “diepgaande democratische revolutie” omdat het Franse systeem volgens hem “geblokkeerd” is. “Ik heb van binnenuit de ledigheid van ons politieke systeem gezien”, zei hij tijdens zijn presentatie in een autowerkplaats in de Parijse voorstad Bobigny.

De 38-jarige voormalig zakenbankier werd in 2014 minister in het linkse kabinet, maar gaf afgelopen zomer zijn kabinetspost op om vrijuit te kunnen spreken. Voordat hij minister werd was hij plaatsvervangend secretaris-generaal in het Élysée van president François Hollande. Daar was hij de architect van de sociaal-liberale economische politiek die de regerende socialisten tot op het bot verdeeld heeft.

Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas Macron was zakenbankier, onder-secr-generaal op het Elysee en minister. “Ons politieke systeem is geblokkeerd”, zegt hij.
Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas Macron “Je suis prêt. (.) Je suis candidat à la présidence de la République.”

Maar Macron zelf is geen lid van Hollandes Parti Socialiste en positioneert zich voor de verkiezingen van 2017 buiten de traditionele machtsblokken. Daardoor hoeft hij niet deel te nemen aan de linkse of rechtse voorverkiezingen. Hij heeft nooit eerder campagne gevoerd en het is de vraag hoeveel mensen hij op de been kan krijgen.

Populair, maar kansen lijken klein

Hoewel hij volgens peilingen een van de meest populaire Franse politici is, zou hij zoals het er nu naar uitziet de eerste verkiezingsronde in april 2017 niet overleven.

Maar veel kan nog veranderen. Huidig president François Hollande maakt in december bekend of hij kandidaat is bij de linkse voorverkiezingen. En komend weekend stemt rechts Frankrijk in een eerste ronde over de kandidatuur voor 2017. De oud-premier Alain Juppé, die zich net als Macron in het politieke centrum beweegt, is daarvoor de grootste kanshebber.

Lees ook ons portret van Macron: Wordt deze 38-jarige de nieuwe president van Frankrijk?

Macron, een fel verdediger van globalisering, de Europese Unie en internationale vrijhandel, zegt ervoor te willen zorgen dat Frankrijk “de 21ste eeuw instapt”. Vooralsnog heeft hij zich vooral op economisch terrein uitgelaten. Zijn critici wijzen erop dat hij nog een onbeschreven blad is op voor de kiezers belangrijke thema’s als veiligheid, terrorisme en nationale identiteit.

    • Peter Vermaas