Luchtvervuiling

12.000 doden in Indonesië door roetdeeltjes na branden

Heftige bos- en veenbranden in Indonesië in september en oktober 2015 hebben de lucht in een groot gebied zwaarder vervuild dan normaal. Het heeft tot bijna twaalfduizend extra vroegtijdige sterfgevallen geleid.

Dat concludeert een internationale groep onderzoekers, op basis van satellietgegevens en diverse computermodellen. Ze publiceerden hun resultaten woensdag in het tijdschrift Scientific Reports.

Bos- en veenbranden in Indonesië hangen vaak samen met de praktijk van slash and burn: het in brand zetten van bosgebied om er landbouwgrond van te maken. Vorig jaar waren de branden in september en oktober extra heftig doordat er toen grote droogte was, onder meer veroorzaakt door een sterke El Niño. Er kwamen ruim twee keer zo veel roetdeeltjes in de lucht als gemiddeld in de periode 2002-2014. In ruim de helft van de dagen in die twee maanden was er sprake van ‘ongezonde’ omstandigheden waarbij de roet- en fijnstofconcentratie de norm overschreed.

Met weermodellen simuleerden de onderzoekers de branden, en de productie en verspreiding van roetdeeltjes. Dat combineerden ze met bevolkingsgegevens en ziektemodellen voor blootstelling aan roetdeeltjes en de gevolgen ervan.