Londense tram reed veel te hard, vlak voor ongeluk

Het voertuig reed meer dan 70 kilometer per uur, in een gebied waar een maximale snelheid van 20 kilometer per uur geldt.

Foto Neil Hall / Reuters

De tram die vorige week ontspoorde in Londen reed op het moment van het dodelijke ongeval veel te hard. Het voertuig reed meer dan 70 kilometer per uur, in een gebied waar een maximale snelheid van 20 kilometer per uur geldt. Dat meldt de Britse onderzoeksinstantie voor spoorongevallen (RAIB) woensdag.

Het ongeluk, dat aan zeven mensen het leven kostte, vond plaats toen een tram een bocht nam. Kort voor die plek staat volgens de onderzoekers een bord dat de bestuurder maant de snelheid te minderen. Op het rechte stuk voorafgaand aan die waarschuwing mogen de trams 80 kilometer per uur rijden.

Tram remde nauwelijks

De eerste resultaten van het onderzoek laten volgens de onderzoeksinstantie zien dat de bestuurder bij het ingaan van de bocht wel iets heeft afgeremd, maar lang niet voldoende. “De factoren die hebben geleid tot het rijden met deze hoge snelheid zijn nog onderwerp van onderzoek”, meldt het bureau in een toelichting.

Vlak na het ongeluk werd de 43-jarige bestuurder van het voertuig aangehouden op verdenking van doodslag. Hij is inmiddels weer op borgtocht vrij. De ontsporing in het zuiden van Londen was het zwaarste ongeval op het Britse spoor in meer dan tien jaar. Bij het ongeluk raakten tevens meer dan vijftig mensen gewond.