Je kunt nu een potje Pictionary tegen Google spelen

En daarmee confronteert de computer je nu ook met je falende tekenkunsten.

Een potje schaak verliezen van een computer, dat was voor de mens al behoorlijk confronterend. En dat ook het hyperingewikkelde spel GO inmiddels door een kunstmatige intelligentie kon worden gewonnen was even slikken. Maar nu confronteert de computer je ook nog met je falende tekenkunsten.

Quick, Draw heet het nieuwste speeltje van Google, waarmee je een potje Pictionary tegen kunstmatige intelligentie kunt spelen. Het spel geeft je steeds een woord, waarna je twintig seconden krijgt het neer te krabbelen. Onder in beeld raadt de computer wat je mogelijk probeert uit te beelden. Dat levert voor de kunstenaar pijnlijke misverstanden op - mijn ventilator leek blijkbaar een pizza, een mond met tanden werd de Chinese Muur - maar verbazingwekkend vaak weet de computer binnen twintig seconden te achterhalen wat je op papier, uh, scherm hebt gezet.

Twitter avatar mandimandi mandi you guys need to learn to draw better bread (from https://t.co/ARjx1JKawC) https://t.co/P2GKXGi2lV

Maar hoe geinig Quick, Draw ook is, voor Google is het veel meer dan een spelletje. Het project is onderdeel van een serie A.I. Experiments, waarmee Google haar kunstmatige intelligentie-systemen laat oefenen. Want hoe vaker je tekent, hoe meer gegevens de computer binnenkrijgt, en hoe beter hij zal gaan raden. Door te spelen wordt het algoritme van de herkenningssoftware verder geperfectioneerd.

Twitter avatar ra banned my first https://t.co/mOHm8jeSn7 challenge and i already feel racially profiled https://t.co/e5h9We4x21

Andere Google-projecten zijn A.I. Duet, waarbij je op de piano een paar noten speelt waarna de computer het afmaakt. Ook is er de Giorgio Cam, die objecten herkent en vervolgens in een lied omzet, of Bird Sounds, waarbij duizenden vogelgeluiden gevisualiseerd worden.

In totaal lanceert Google nu acht voorbeelden van experimenten met kunstmatige intelligentie. Van sommige projecten kun je de code downloaden, waardoor je kunt zien hoe het werkt en met de techniek zelf aan de slag kunt. Wie dat boven de pet gaat kan blijven tekenen in Quick, Draw. Hoewel het vertrouwen in je vakmanschap daarvan ook niet direct veel beter wordt.