Hoofd beveiligingsdienst politie stapt op

Het hoofd van de Dienst Bewaken en Beveiligen (DBB) stapt op na een kritisch rapport. De dienst is onder meer verantwoordelijk voor de beveiliging van bedreigde politici en het koninklijk huis.

Foto ANP / Remko de Waal

Het hoofd van de Dienst Bewaken en Beveiligen (DBB) stapt op na een kritisch onderzoeksrapport dat deze week aan de werknemers is gepresenteerd. Zijn opstappen gebeurt “in goed overleg”.

Bij de politiedienst die verantwoordelijk is voor de beveiliging van bedreigde politici en het Koninklijk Huis heerst een verstoorde werksfeer. Intern is er wantrouwen, miscommunicatie, conflict. Tot gevaar heeft dat niet geleid, maar de cultuur is wel aan verbetering toe.

In het rapport staat verder dat er een kloof is tussen beveiligers die er al lang zitten , soms meer dan twintig jaar, en de jongere garde. Die laatste heeft het gevoel dat langzittenden, vaak in een coördinerende rol, met twee maten meten. Vooral over de regels blijkt onduidelijkheid, wat leidt tot onmin.

Het besluit is gebaseerd op een rapport dat onderzoeksbureau Cocon in opdracht van de politieleiding heeft uitgevoerd naar vermeende misstanden bij de Dienst Bewaken en Beveiligen (DBB), die zo’n vierhonderd medewerkers telt. Aanleiding was berichtgeving in De Telegraaf in april. Medewerkers spraken in de krant over een „angstcultuur”, „corruptie”, „misbruik van functies”. Zo zouden leidinggevenden hun dienstwagen privé gebruiken en ondergeschikten berispen die hetzelfde doen. Mooie klussen zouden onder vertrouwelingen worden verdeeld en kritiek zou niet worden getolereerd.

De Dienst Bewaken en Beveiligen groeide sterk na de opkomst van Pim Fortuyn. Personeel was moeilijk te vinden en werd aangetrokken uit het hele land.

Lees hier meer:Beveiligen is ook hangen en klagen over declaraties