Herdenking slavernijverleden weer op 1 juli

Dit jaar was er onenigheid binnen de Afrikaanse-Nederlandse gemeenschap over de herdenkingsdatum.

Protest tijdens de nationale herdenking afschaffing slavernij in het Oosterpark in Amsterdam.
Protest tijdens de nationale herdenking afschaffing slavernij in het Oosterpark in Amsterdam. Foto Evert Elzinga/ ANP

De herdenking van het Nederlandse slavernijverleden is volgend jaar weer op 1 juli. Dat hebben het Nationaal Instituut Nederlands Slavernijverleden NiNsee en de Landelijke Verzetsbeweging ‘Zeg Neen Tegen Het NiNsee’ na een overleg besloten, zo meldt het ANP.

Dit jaar was er onenigheid binnen de Afrikaans-Nederlandse gemeenschap over de herdenking in het Amsterdamse Oosterpark. NiNsee had de herdenking verplaatst van 1 juli, de datum waarop Nederland in 1863 de slavernij afschafte, naar 30 juni om een dag later het festival Keti Koti (verbroken ketens over einde slavernij) te kunnen vieren.

Dat leidde tot lawaaiige protesten. Na ingrijpen van burgemeester Eberhard van der Laan en oud-voetballer Clarence Seedorf kon de herdenking doorgaan.

Bekijk ook: Onrust bij herdenking slavernijverleden

30 juni: dag van bezinning

Tijdens het overleg hebben NiNsee en de verzetsbeweging besloten om op 30 juni een Nationale dag van Bezinning te houden. Dan wordt het slaverijmonument in het Oosterpark spiritueel gereinigd. Op 1 juli is de Nationale Herdenking en Viering bij hetzelfde slavernijmonument.

Het akkoord is alleen in 2017 geldig. Het is nog onduidelijk wat er daarna gaat gebeuren.