Hennis belooft problemen AOW-gat op te lossen

Coalitiepartijen VVD en PvdA vragen het kabinet om 175 miljoen euro uit de rijksbegroting te halen voor het oplossen van de pensioenproblematiek.

Foto ANP / Bart Maat

Minister Jeanine Hennis (VVD, Defensie) heeft nog geen oplossing gevonden voor de pensioenproblemen van 16.000 ex-militairen en Defensiemedewerkers. In een debat, woensdagmorgen, beloofde zij de problemen op te lossen, maar werd niet duidelijk hoe dat moet gebeuren. Hennis wil ,,in overleg met de bonden” treden, hoewel dat al drie jaar geen resultaat oplevert. De militaire vakbonden zijn inmiddels helemaal klaar met dat overleg: ze willen geld van de minister.

16.000 ex-militairen of ambtenaren in dienst van Defensie hebben problemen met het AOW-gat. Bij Defensie gaan mensen verplicht eerder met pensioen dan de pensioenleeftijd. Om de periode tot aan de officiële pensioenleeftijd te overbruggen, heeft Defensie regelingen voor ex- militairen en ex-burgermedewerkers. De ophoging van de pensioenleeftijd (stapsgewijs van 65 naar minimaal 67 jaar), afgesproken tijdens het Lenteakkoord in 2012, zorgt voor een gat: de regelingen voor gepensioneerde militairen en burgermedewerkers stoppen op hun 65ste, maar het staatspensioen gaat nog niet in. Dit is het AOW-gat.

Meerdere beroepsgroepen hebben er last van, maar voor hen bedacht staatssecretaris Klijnsma (PvdA, Sociale Zaken) een overgangsregeling. Daar kunnen Defensiemedewerkers geen gebruik van maken. Zij kunnen er niet voor kiezen langer door te werken, en daarom hebben ze een eigen overgangsregeling nodig. Minister Hennis dacht zo’n regeling vorig jaar te hebben getroffen, maar ze werd teruggefloten door verschillende rechters, die vonden dat Hennis een ruimere regeling moet bieden.

Lees ook: Voor volk, vaderland en de bedelstaf, een achtergrondreportage over de slachtoffers van het AOW-gat bij Defensie.

Coalitiepartijen willen kabinet financiële ruimte geven

Er werd in het debat woensdag een kleine stap gezet naar een gedeeltelijke oplossing. Coalitiepartijen VVD en PvdA vragen het kabinet om 175 miljoen euro uit de rijksbegroting te halen voor het oplossen van de pensioenproblematiek. Dat geld kan alleen gebruikt worden voor 9.000 van de 16.000 getroffenen. Daarmee is Hennis er nog lang niet; ze heeft, tot 2035, zeker 600 miljoen euro nodig – die ze uit haar eigen begroting moet halen. Dat is een groot probleem voor Defensie, want het ministerie kampt al jaren met geldproblemen.

SP-Kamerlid Jasper van Dijk is teleurgesteld over de gedeeltelijke oplossing: ,,Het is spijtig dat het AOW-gat nog steeds niet helemaal is gedicht.” CDA-Kamerlid Raymond Knops:

“Het AOW-gat is een graat in de keel. Degenen die ermee te maken hebben ervaren een hele zware last. Er ligt een plicht om te repareren wat toen fout is gegaan.”

Lees ook: Een politiek probleem dat blíjft zeuren, een reconstructie van de pensioenproblemen bij Defensie.

In NRC vertellen diverse ex-militairen deze woensdag over de problemen die ze ervaren vanwege de lagere pensioenen. Sommigen leven onder bijstandsniveau. Voormalig scheepskok Joop Cornelissen: „Mijn vrouw en ik hadden een kleine buffer opgebouwd. Anders waren we bang voor de voedselbank.”