Heeft het ‘feministisch sneeuwschuiven’ in Stockholm echt gefaald?

In Stockholm zou het “feministisch sneeuwschuiven” zijn uitgedraaid op een fiasco. Maar klopt dat wel?

Stockholm vorige week na de zware sneeuwval
Stockholm vorige week na de zware sneeuwval Foto: Maxim Shemetov / Reuters

Nadat het eerst een sneeuwbui kreeg te verwerken, is Zweden nu ook in een internationale nieuwsstorm beland. In Stockholm zou het “genderneutrale sneeuwschuiven” zijn uitgedraaid op een fiasco, wat heeft geleid tot veel kritiek van rechtse sites. Zweden voerde een paar jaar geleden namelijk beleid door om in de ochtend stoepen en fietspaden bij het sneeuwruimen prioriteit te geven boven de autowegen, aangezien die worden gebruikt door ouders terwijl ze hun kroost naar school of de crèche brengen.

Het land werd afgelopen week getroffen door hevige sneeuwval, waardoor bijna al het verkeer vast kwam te zitten. Rechtse sites zoals Breitbart en The Daily Caller doken op het beleid met koppen als ‘Genderneutraal sneeuwschuiven stort Stockholm in chaos’ en ‘Feministisch sneeuwruimen heeft gefaald’.

De Zweedse publiciste Lisa Magnusson schreef maandag in de lokale krant Upsala Nya Tidning een opiniestuk waarin ze het tegendeel beweert. Het ligt een stuk genuanceerder.

Efficiënter schuiven

Via e-mail geeft Magnusson uitleg. De term “feministisch sneeuwschuiven” is volgens haar sowieso al misplaatst. “Het beleid is er echt niet op gericht vrouwen meer prioriteit te geven ten koste van mannen. Het idee is om het sneeuwschuiven efficiënter te maken. In plaats van standaard de grote wegen als eerste te vegen, is men gaan kijken naar hoe mensen de stad gebruiken om het schuiven daarop aan te passen. Ook kregen ziekenhuizen in het oude veegplan geen aandacht en werd er geen rekening gehouden met het feit dat auto’s bij een geringe hoeveelheid sneeuw nog door kunnen rijden, terwijl fietsen en kinderwagens eerder vaststaan.”

De eerste experimenten met ‘het nieuwe schuiven’ werden in 2010 gedaan in de stad Karlskoga. In plaats van grote wegen en bouwplaatsen als eerste te vegen, kregen stoepen, fietspaden en de gebieden rondom ziekenhuizen meer prioriteit. Ouders brengen vaak eerst hun kinderen naar school of de crèche, dus daar wordt als eerste geveegd, waarna de wegen en werkplekken vrij gemaakt worden. Met succes, want het beleid werd de afgelopen jaren op steeds meer plekken in Zweden ingevoerd. Waaronder recentelijk ook in Stockholm.

Dit filmpje werd gemaakt om het nieuwe beleid uit te leggen:

Verkeerschaos

Maar toch, afgelopen week stond het in Stockholm niettemin goed vast. En de rechts-populistische oppositiepartij Zweden Democraten stond klaar om de chaos aan het nieuwe schuifbeleid te wijten. Onzin, vindt Magnusson. “Dit was de ergste sneeuwval in 111 jaar. Daar kun je haast niet tegen op vegen. En daarbij komt dat het nieuwe beleid niet eens is uitgevoerd. Ik woon in Stockholm en ook op de stoepen was het dramatisch.” Volgens Magnusson is het nieuwe schuifplan “in principe nog steeds briljant”.

Dit weekend ging Daniel Helldén, wethouder van verkeer in Stockholm, diep door het stof over de ontstane chaos. Hij verontschuldigde zich in verschillende media voor mensen die vast kwamen te staan. Maar ook hij moest vooral toegeven dat het gendergelijk schuiven helemaal niet is uitgevoerd: de stoepen waren even onbegaanbaar als de rest van de stad. En volgens oppositie-burgemeester Cecilia Brinck waren het vooral de fietspaden die geveegd werden, terwijl die toch ook vooral door mannen worden gebruikt. Eigenlijk liep het hele schuifplan tijdens de hevige sneeuwbui in de soep. Dus lag het aan de feministen, of was men gewoon niet goed voorbereid? Helldén heeft een commissie in het leven geroepen die moet onderzoeken hoe de chaos kon ontstaan.

Of het genderneutraal sneeuwschuiven daarna geruimd wordt? Dat is dus nog even afwachten.