Recensie

Enorme inflatie, ook in legspel

SpelRecensie Met de feestdagen in aantocht bespreekt Lucas Brouwers diverse spellen. Deze week: verover een Schots eiland in Skye.

Beeld Fotodienst NRC

Whisky! Kilts! Kastelen! Clans! Schotser dan Skye worden bordspellen niet. In het spel moet je als hoofdman van een clan de beste stukken land van het eiland Skye zien te bemachtigen.

Skye voelt als een doorgeëvolueerde opvolger van het klassieke legspel Carcassonne. Ook in Skye leg je gezellige landschapstegels aan elkaar, met weggetjes, vennetjes en weilanden. Sommige Skye-tegels hebben een extraatje, zoals een eigen kudde schapen of een whiskystokerij.

De vernieuwing in Skye is dat je al die tegels van andere spelers kan kopen. Het is zaak je eigen perceeltjes zo duur mogelijk te verkopen, zodat je geld hebt om ándere handige stukken land op te kopen. Ook leuk: de waarde van tegels fluctueert. De ene keer scoor je met whisky, dan met wol. Geen potje Skye is hetzelfde.

Thuis waren we wel bezorgd over de enorme inflatie op dit eiland. Aan het eind krijgen achterblijvers op het scorebord een ‘loserbonus’. Gevolg is dat in de laatste rondes goudstukken het eiland overspoelen. Weilanden die eerst voor een paar goudstukken van de hand gingen, kosten later vijf keer zo veel. Economisch inzicht komt van pas: let bij de prijsbepaling op het totale monetaire volume!

Jammer vonden wij dat je alleen tegels aan je eigen territorium legt. Het leuke aan Carcassonne was dat je aan een gezamenlijk landschap puzzelt. En dat je elkaar dwars kan zitten met venijnig geplaatste tegels. Hier legt iedere speler z’n eigen eiland.

En trouwens: waarom zijn de clans van Skye zo vredelievend? Een spel vol highlanders leent zich toch uitstekend voor landjepik en bloedvetes. Van MacDonalds, MacKinnons en MacNeacails verwacht je meer dan vreedzaam tegels leggen. Kom maar op met die uitbreiding.

Skye, 999 Games, ongeveer €28,-