Eindelijk een minister die blijft zitten

De wandelgangen Defensie was een draaideurministerie. Tot Jeanine Hennis.

Jeanine, de overlever

wandelgangen logo oor

Deze week is het de beurt aan minister Jeanine Hennis-Plasschaert om in de Tweede Kamer haar begroting te verdedigen. Defensie dus. Voor haar departement geldt nog meer dan voor andere: eindelijk weer eens een bewindspersoon die de volle termijn uitzit. Want de omloopsnelheid van ministers en staatssecretarissen bij Defensie is nog hoger dan elders in Den Haag. Weinig departementale gangen met zoveel gewezen bewindslieden aan de muur als de gang die leidt naar de werkkamer van minister Jeanine Hennis (VVD).

Lees ook: Voor volk, vaderland en de bedelstaf, een achtergrondreportage over de slachtoffers van het AOW-gat bij Defensie.

Jeanine, de alleskunner

Neem bijvoorbeeld het kabinet Van Agt-Wiegel (1977-1981). Dat versleet maar liefst drie ministers van Defensie. En dan de staatssecretarissen die voortijdig vertrokken. Helmenaffaires (Kranenburg), diploma-affaires (Schwietert), liefdesaffaires (De Vries) zorgden voor afgebroken carrières. Dat kan sinds het aantreden van dit kabinet niet meer. De staatssecretaris – ooit telde het departement er drie – is afgeschaft. Hennis doet het allemaal zelf.

Maar wat nu, Jeanine?

Zij zit er nu 1.472 dagen. Tot aan verkiezingsdag, het moment dat het kabinet zich demissionair verklaart, komen daar nog 120 dagen bij. Dan heeft Hennis er 1.592 dagen opzitten en kan zij zich de op twee na langst zittende minister van Defensie na de oorlog noemen.

Het lijkt uitgesloten dat zij recordhouder ingenieur Kees Staf kan inhalen. Hij vervulde in de jaren vijftig zijn ambt 2.039 dagen.

Maar met een iets langer dan gemiddeld durende kabinetsformatie kan zij wel de huidige nummer twee, Relus ter Beek inhalen. Die zat 1.749 dagen.

Alles wordt anders als Jeanine Hennis haar ministerschap prolongeert. Maar dat lijkt uitgesloten. De VVD plaatste haar als tweede op de kandidatenlijst, direct na lijsttrekker Mark Rutte. Dat verplicht. Fractievoorzitter misschien?

Lees ook: Een politiek probleem dat blíjft zeuren, een reconstructie van de pensioenproblemen bij Defensie.