Opinie

    • Tom-Jan Meeus

Een weergaloze zelfontmaskering

tomjanmeeus0

De mensen die het land na de oorlog weer hebben opgebouwd, hechten erg aan hun verleden, en dat treft, want dat doe ik ook. Zo kan het me mateloos fascineren dat talrijke mensen die voor 50Plus de Tweede Kamer in willen, eerder politicus voor de PvdA waren. Eerst bepleit je jarenlang solidariteit, nationaal en wereldwijd, tussen jongeren, ouderen, armen, welgestelden en andere subgroepen. Daarna, als je zelf op leeftijd bent, kies je voor solidariteit met vooral ouderen door, onder meer, te bepleiten dat de AOW teruggaat naar 65 jaar, hoewel er minder jongeren komen en de levensverwachting blijft stijgen. Dit zonder gêne en met een toelichting die goedheid en vooruitgang suggereert.

Nu kun je zeggen – een geliefde invalshoek – dat afkeer van dit groepsegoïsme verderfelijk elitair is, en dat het land, alsmede het Westen, aan het elitisme ten onder gaat.

De man achter 50Plus is oud-VARA-coryfee en oud- PvdA-senator Jan Nagel, de grondlegger van het moderne anti-elitisme. Hij zette in 2001 bij Leefbaar Nederland Fortuyn op de kaart. Hij probeerde het met Peter R. de Vries. Hij bedacht 50Plus. Een schaker die zelden inzicht in zijn motieven geeft. Een tacticus die weergaloos kan afgeven op elites, en altijd een klachtenregen weet te formuleren over de doelgroep van zijn nieuwste partij.

Sinds deze week weten we dat hij drie andere oud- PvdA’ers voor de toptien van de 50Plus-kandidatenlijst heeft gestrikt. Oud-VARA-directeur en oud- PvdA-bestuurder Maurice Koopman, oud-PvdA-Tweede Kamerlid Gerrit Jan van Otterloo, en FNV-kopstuk en oud-PvdA-raadslid Corrie van Brenk, tevens oud-voorzitter van de ambtenarenbond AbvaKabo.

Vooral de laatste is een begaafde leerling van Nagels anti-elitisme. Ze zei in De Telegraaf dat de overheid vervalste data gebruikt om oudjes te pesten; de stijgende AOW-leeftijd is gebaseerd op de groeiende levensverwachting. „Er zijn redenen je af te vragen of de sterftecijfers van het CBS wel kloppen.” The system is rigged.

Maar het echt interessante is natuurlijk dat al deze oud-PvdA’ers dezelfde wonderlijke ontwikkeling in hun denken hebben doorgemaakt. Toen ze jonger waren moest iedereen voor elkaar inschikken. Nu ze ouder zijn moet iedereen vooral voor ouderen inschikken.

Dus je gunt deze mensen dat ze ooit zullen inzien wat ze in feite vertellen aan jongere werknemers die pensioenpremie afdragen. Niet doen. Kom vooral op voor je eigen leeftijdsgroep. Een weergaloze zelfontmaskering is het, van de eigen solidariteit in verleden en heden, op gepaste wijze anti-elitair verpakt.

    • Tom-Jan Meeus