Duitsland‘Merkel wil volgend jaar door als bondskanselier’

Duitsland Een hoge partijgenoot heeft voor het eerst gezegd dat Merkel volgend jaar voor een vierde termijn gaat. Zij is „een hoeksteen voor het Westen”.

. Een hoge partijgenoot van Angela Merkel heeft dinsdag gezegd dat zij volgend jaar zeker kandidaat zal zijn voor een vierde termijn als bondskanselier.

Merkel zelf had tot nu toe steeds geweigerd zich daarover uit te spreken. Maar tegen CNN zei Norbert Röttgen, voorzitter van de commissie voor Buitenlandse Zaken van de Bondsdag: „She will run for chancellor”. Haar woordvoerder wilde dat dinsdagavond niet bevestigen. In kringen rond de CDU-top acht men het „nagenoeg uitgesloten” dat Röttgen weet wat Merkel van plan is. Volgens Röttgen is Merkel echter „absoluut vastbesloten en bereid om de liberale wereldorde te versterken”. De verkiezing van Trump heeft in Berlijn het gevoel versterkt dat Duitsland, Europa en het Westen de ervaring van Merkel niet kunnen missen. Deze woensdag arriveert president Obama in Berlijn. Hij noemde Merkel maandag „waarschijnlijk mijn meest naaste internationale partner in de afgelopen acht jaar”. (NRC)