Dijsselbloem: Brexit-opties Johnson onrealistisch

De opties die de Britse minister van Buitenlandse Zaken op tafel heeft gelegd, bestaan niet. Dat zegt de eurogroep-leider in Newsnight.

Jeroen Dijsselbloem
Jeroen Dijsselbloem ANP/Bart Maat

De Britse minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson “legt het Britse volk Brexit-opties voor die in werkelijkheid niet realistisch zijn”. Dat zei eurogroep-voorzitter Jeroen Dijsselbloem op dinsdagavond in het Britse programma Newsnight. Johnson had op dinsdag tegen een Tsjechische krant gezegd dat het Verenigd Koninkrijk de douane-unie zou verlaten maar in de interne markt zou blijven.

Volgens Dijsselbloem is dit een optie die “niet bestaat”. “Het tegenovergestelde kan wel. We hebben een douane-unie met Turkije, maar het land zit niet in de interne markt”, zei hij in het BBC-programma. “Ik denk niet dat Johnson het Britse volk een eerlijk beeld geeft van de toekomst.”

Tekst loopt door na de video

Memo

Verder noemt hij de Brexit een “politieke en economische lose-lose situatie” en zegt hij dat de Brexit-onderhandelingen vooral gaan over het beperken van schade aan de economie.

Gisteren lekte een memo van adviesbureau Deloitte. Daarin staat dat de Britse regering geen echt Brexit-plan heeft. Een woordvoerder van de Britse regering zei vervolgens dat het advies van Deloitte “ongevraagd” was en dat het bedrijf geen toegang had gehad tot de regering.