Delta Lloyd: ‘voordelen’ in overname door NN Group

NN Group wil de verzekeraar overnemen. Eerder weigerde Delta Lloyd nog commentaar te geven op het bod van de branchegenoot.

Het hoofdkantoor van Delta Lloyd op archiefbeeld. Foto Koen van Weel/ ANP

Delta Lloyd staat niet onwelwillend tegenover een overname door NN Group. De verzekeraar meldt woensdag in een update over het derde kwartaal dat beide partijen met elkaar in gesprek zijn over een mogelijke verkoop. Delta Lloyd ziet “substantiële” voordelen in het samengaan van de twee bedrijven, maar er is nog geen akkoord.

NN Group, het vroegere Nationale Nederlanden, deed in oktober een vijandig bod van 5,30 per aandeel op de Nederlandse branchegenoot. Delta Lloyd vond de geboden prijs echter te laag en wees het daarom van de hand. Het bestuur stelt nu in het kwartaalbericht dat het bod “geen juiste weergave” was van het voordeel dat een overname van de verzekeraar voor NN Group kan bieden.

Topman Hans vand er Noordaa stelt in de toelichting:

“Na deze afwijzing zijn de besturen van Delta Lloyd en NN Group met elkaar in gesprek gegaan om te bespreken welke kapitaalvoordelen en kosten komen kijken bij een overname. Die gesprekken lopen nog altijd. Wel zal het bod van NN substantieel omhoog moeten om ons te overtuigen.”

Begin deze maand meldde NN Group vast te willen houden aan het initiële bod, waarmee Delta Lloyd gewaardeerd wordt op een prijs van 2,4 miljard euro in contanten. De koers van de verzekeraar schoot als gevolg van de overnamepoging omhoog, en beweegt zich momenteel met 5,56 euro boven de geboden prijs.

Kwartaalcijfers

In bericht woensdagochtend gaf Delta Lloyd ook enkele cijfers over de prestaties in het derde kwartaal. Zo zag het de solvabiliteitsratio - het getal dat aangeeft in hoeverre het bedrijf in staat is kort- en langlopende schulden te kunnen terugbetalen - teruglopen van 173 procent naar 156 procent. Met enkele acties door het bestuur denkt de verzekeraar dat getal voor 2017 weer naar 165 procent te kunnen brengen.

Gunstige resultaten op obligaties zorgden aan het eind voor het tweede kwartaal nog voor een stijging van de solvabiliteitsratio, in het derde kwartaal liepen de inkomsten uit obligaties juist weer terug.

Bovendien bespaart Delta Lloyd op de operationale kosten, die in 2018 5 procent lager moeten uitvallen. Dit jaar zullen die kosten teruglopen tot 610 miljoen euro, terwijl dat in 2018 530 miljoen euro moet zijn.

    • Jorg Leijten