De economen van team-Trump

Economisch beleid

De belangrijkste namen van Trumps economische adviseurs zijn bekend. Wie zijn zij?

De rente stijgt, net zoals de dollar en veel beurskoersen. Markten wereldwijd nemen alvast een voorsprong op de wereld na 20 januari met Donald J. Trump als de 45ste president van de Verenigde Staten.

Tijdens de campagne deed de vastgoedtycoon weliswaar mooie beloftes en harde dreigementen. Maar eigenlijk is nog steeds onduidelijk hoe Trumps economische beleid er precies uit gaat zien. Komt die drastische belastingverlaging er? Wordt er echt 1.000 miljard dollar (936 miljard euro) in infrastructuur gestoken? Worden belangrijke handelsverdragen echt opgezegd?

Wat wél steeds duidelijker wordt is met wie Trump na zijn inauguratie in januari de grootste economie ter wereld de komende jaren wil gaan bestieren. Trumps adviseurs zijn bekend, net zoals zijn ‘transitieteam’ dat in aanloop naar de machtsoverdracht in januari economische plannen verder moet uitwerken en ervoor moet zorgen dat de ministeries in Washington vlekkeloos worden overgenomen.

Beluister ook: De laatste Presidential Podcast: Een week in de nieuwe wereld

Steven Mnuchin

1711ECOTRMPMnuchin

Mnuchin werd in mei door Trump verantwoordelijk gemaakt voor zijn campagnefinanciering. De voormalige zakenbankier heeft zo veel ontzag ingeboezemd dat hij nu Trumps belangrijkste kandidaat is om minister van Financiën te worden. Dat zou Mnuchin, na Robert Rubin en Henry Paulson de derde minister van Financiën in twintig jaar tijd maken met roots bij de roemruchte zakenbank Goldman Sachs. Hoewel Mnuchin er al sinds 2002 weg is, heeft hij genoeg indruk achtergelaten op de huidige Goldman Sachs-topman Lloyd Blankfein, die omschreef hem recent namelijk nog als „een hoogvlieger” en „een slimme, slimme gast”.

Na zijn avontuur bij Goldman richtte Mnuchin investeringsmaatschappij Dune Capital op. Daarmee kocht hij onder andere de Californische failliete bank IndyMac. Een van de gevolgen? Een protesterende menigte van mensen die hun huis uit werden gezet met borden als ‘Steve Mnuchin, stop taking our homes’ voor de deur van zijn villa in Bel Air. „Dat wil ik nooit meer meemaken”, zei hij daarover in 2012 tegen Bloomberg.

Mnuchin is geen ideologische dogmaticus zoals sommigen in Trumps omgeving. Net als Trump is hij gewend aan glamour. De afgelopen jaren groeide Mnuchin uit tot een grote filmproducent in Hollywoord, bij onder meer The Legend of Tarzan, The Lego Movie en American Sniper, komt hij op de aftiteling voorbij.

Lees ook: Republikeinen zijn Trumps grootste vijand

David Malpass

1711ECOTRMPmalpass

David Malpass is tijdens de transitieperiode de hoofdverantwoordelijke voor de overdracht van alle economische zaken en departementen. Hij kent de weg in Washington en werkte er eerder onder George W. Bush en Ronald Reagan. Ook heeft Malpass de nodige Wall Street-ervaring. Hij was vijftien jaar in dienst bij zakenbank Bear Stearns- waarvan vijf als hoofdeconoom.

In augustus 2007 schreef hij als hoofdeconoom nog een opiniestuk in de Wall Street Journal met als kop ‘Don’t Panic About the Credit Market’ . Malpass bagatelliseerde in dat stuk de problemen met hypotheken en de mogelijk impact daarvan. Niet lang daarna ging Bear Stearns in de door rommelhypotheken veroorzaakte kredietcrisis ten onder.

Malpass richtte zijn eigen adviesbureau op voor grote investeerders zoals pensioenfondsen en noemde het Encima Global (een Spaans/Engels samentreksel voor ‘On Top of the World’).

Malpass – die Russisch, Frans en Spaans spreekt – is al sinds 2010 een fel criticus van de Federal Reserve (Fed) – het Amerikaanse stelsel van centrale banken – omdat die de economie volgens hem maar niet aan de praat krijgt. Hij vindt het „desastreus” dat de Fed 3.000 miljard dollar aan obligaties heeft opgekocht en dat daar nauwelijks economische groei voor terug is gekomen.

Peter Navarro

1711ECOTRMPnavarro

Peter Navarro was met miljardair Wilbur Ross (zie hieronder) dé belangrijkste economische adviseur van Trump tijdens de campagne. Samen rekenden ze The Trump Economic Plan door en voorzagen ze het van economische rechtvaardiging. Handelsverdragen heronderhandelen, regels voor het bedrijfsleven schrappen, het energiebeleid versoepelen en de belastingen verlagen: Navarro en Ross legden op televisie en op schrift uit waarom dat goede ideeën zouden zijn.

Navarro , hoogleraar economie aan de Universiteit van Californië – Irvinen, staat niet bekend als een van ’s lands meest gerespecteerde hoogleraren. Hij heeft de reputatie, net als Trump, als groot voorstander van flinke belastingverlagingen en goedkope energie ( lees: fossiele brandstoffen).

Navarro is geen China-fan. Wat heet, hij maakte de documentaire Death by China: how America lost its manufacturing jobs . Daarin stelt hij dat de VS dankzij de toetreding van China tot de Wereldhandelsorganisatie overspoeld worden met spotgoedkope, illegaal gesubsidieerde producten. Ook constateert hij dat Amerikaanse multinationals schaamteloos werk naar China hebben verplaatst.

Navarro heeft originele gedachten. Zo stelt hij dat China koloniale ambities heeft en daarom zoveel mogelijk burgers in ‘satellietstaten’ in Afrika en Midden-Amerika plant. Ook stelt Navarro dat de VS – met de opkomst van China in het achterhoofd – een claim moeten leggen op „waardevolle ruimtehulpbronnen” zoals de maan, Mars en astroïde Eros.

Wilbur Ross

1711ECOTRMPRoss

Wilbur Ross is met Navarro een van Trumps belangrijkste economische adviseurs. Ross is een succesvolle ondernemer, net zoals Trump. En hij is eveneens miljardair (goed voor 2,9 miljard dollar) . Ross is een grote fan van de infrastructuurboost die Trump de VS wil geven. Hij rekende eerder voor hoe Trumps plannen (tot 1.000 miljard dollar in vernieuwing van wegen, bruggen, waterleidingen en pompen) via privatesectorinvesteringen en belastingvoordelen – gefinancierd zouden kunnen worden. Ross runt de naar hem vernoemde private-equityfirma WL Ross & Co die bekend staat om het opkopen van (bijna) failliete bedrijven. Eerder werkte hij als bankroetspecialist bij Rothschilds.

William Walton

1711ECOTRMPwalton

William Walton, werkt nauw samen met Malpass bij de transitie en heeft een achtergrond in private equity. Hij is senior fellow bij het Center on Wealth, Poverty and Morality van denktank Discovery Institute. Deze denktank heeft mede tot doel dat op scholen niet alleen de evolutieleer, maar ook die van ‘intelligent design’ wordt gegeven, het idee dat het heelal en de mensheid het best worden verklaard als het werk van een bovennatuurlijke intelligente ‘ontwerper’. Ook zit Walton hoog in de boom bij de conservatieve denktank Council for National Policy die een zo klein mogelijke overheid aanhangt. Walton is de baas van Rush River Entertainment dat weinig succesvolle arthousefilms maakt.

Paul Atkins

1711ECOTRMPatkins

Paul Atkins is tijdens de overdracht verantwoordelijk voor onafhankelijke financiële instanties zoals beurswaakhond SEC waar hij onder George W. Bush zes jaar als bestuurslid werkte. Atkins is een uitgesproken voorstander van het schrappen van de strenge financiële regels die na de crisis werden opgetuigd.

Lees ook over het gehele team-Trump: Wie is wie in Trumps inner circle?

Dan DiMicco

1711ECOTRMPDimicco

Dan DiMicco stond eerder aan het hoofd van een staalimperium en gaat binnen het transitieteam over handel . Daarover heeft hij uitgesproken gedachten. DiMicco schreef het boek American Made: Why Making Things Will Return Us To Greatness, een blauwdruk van hoe de welvaart kan terugkeren naar de VS door weer veel producten in de VS te maken.

Peter Thiel

1711ECOTRMPThiel

„Ik ben trots dat ik homo ben, ik ben trots dat ik Republikein ben en ik ben het meest trots dat ik Amerikaan ben”, zei het opvallendste lid van Trumps transitieteam op de Republikeinse Conventie waar hij zijn steun voor Trump uitsprak.

Miljardair Peter Thiel (goed voor 2,7 miljard) is ‘De Don’ van de PayPal-maffia : een groep Silicon Valley-ondernemers onder wie Elon Musk die bij de oprichting van de internetbetalingsdienst betrokken waren. Amerikaanse media omschreven hem als de enige Trump-supporter uit Silicon Valley. Thiel zit in het bestuur van Facebook en is oprichter en grootaandeelhouder van het mysterieuze big data-analysebedrijf Palantir Technologies dat onder andere voor de Amerikaanse overheid werkt.

Trump zei eerder lasterwetgeving voor journalisten te willen aanscherpen. Een terrein waarop ook Thiel actief is. Hij financierde de rechtszaak van Hulk Hogan tegen de website Gawker die een sekstape van Hogan publiceerde. In 2007 had Gawker de woede van Thiel op de hals gehaald met het stuk ‘Peter Thiel is totally gay, people’. Na de door Thiel gefinancierde rechtszaak moest Gawker 140 miljoen dollar schadevergoeding betalen aan Hogan: het bankroet van het mediabedrijf.

Ray Washburne

1711ECOTRMPwashburne

Deze Texaanse fondsenwerver en vastgoedinvesteerder haalde via het 2016 Trump Victory Committee miljoenen op voor Trump.

Ray Washburne is mede-eigenaar van Mi Cocina en Taco Diner: twee Mexicaanse restaurantketens.

Judy Shelton

1711ECOTRMPShelton

Zijn er dan geen vrouwen? Die vraag kreeg Trump ook begin augustus toen hij zijn Trump Economic Advisory Council presenteerde met dertien mannen. Een week later volgde een uitbreiding met acht vrouwen onder wie Judy Shelton die gespecialiseerd is in monetaire zaken. Ze krijgt veel hoon omdat ze een terugkeer naar de goudstandaard predikt.

Na Trumps verkiezing zei ze tegen Bloomberg dat men zich geen zorgen hoeft te maken over of de Fed onafhankelijk blijft. En de huidige voorzitter Janet Yellen mag van Trump ook gewoon blijven zitten tot haar termijn in 2018 afloopt. „Maar hij houdt zich wel het recht voor om als haar termijn erop zit iemand anders aan te wijzen.”

    • Camil Driessen