Brussel vraagt eurolanden om 50 miljard extra in economie te steken

De landen die financiele ruimte hebben moeten investeren in het scheppen van banen en het bestrijden van sociale ongelijkheid.

Eurocommissaris Pierre Moscovivi van Economische en Financiële zaken.
Eurocommissaris Pierre Moscovivi van Economische en Financiële zaken. Foto Francois Lenoir / Reuters

Eurolanden moeten de ruimte die ze in hun begroting hebben volgend jaar gebruiken om banen te scheppen en de sociale gelijkheid onder inwoners te vergroten. Dat klemmende verzoek deed de Europese Commissie woensdag in het jaarlijkse ‘Herfstpakket’. Het is voor het eerst dat de commissie landen zo nadrukkelijk oproept te investeren.

Twitter avatar pierremoscovici Pierre Moscovici We call for fiscal support up to 0.5% for the €zone: countries w/ fiscal space should invest, others should respect their fiscal targets.

Volgens de commissie kunnen de negentien lidstaten ongeveer een 0,5 procent van hun gezamenlijke bruto binnenlands product investeren. Omgerekend is dat een bedrag van meer dan 50 miljard euro. Dat geld moet volgens eurocommissaris Pierre Moscovici van Economische zaken alleen komen van de landen die hun begroting op orde hebben, zoals Duitsland en Nederland.

‘ECB kan last niet alleen dragen’

De “aanbeveling” van de commissie moet leiden tot een extra stimulans voor de economie, bovenop het ruime monetaire beleid van de Europese Centrale Bank. Dat instituut moet namelijk “niet als enige de last dragen”, zegt commissievoorzitter Jean-Claude Juncker in een toelichting:

“Elke lidstaat moet een eigen bijdrage leveren. De landen die het zich kunnen veroorloven moeten meer uitgeven, de landen die minder fiscale ruimte hebben moeten zich richten op het doorvoeren van hervormingen en bezuinigingen die de groei niet schaden.”

Naast Nederland en Duitsland zijn er nog drie landen die hun begroting helemaal op orde hebben en volgens de commissie dus de ruimte hebben om geld te investeren: Estland, Luxemburg en Slowakije. Vier anderen, waaronder Ierland en Oostenrijk, hebben de financiën bijna onder controle, zo concludeerde de commissie woensdag.

De overige eurolanden hebben daarentegen niet de ruimte om extra geld in de economie te steken. Zo lopen Spanje en Portugal nog steeds het risico dat hun begrotingstekort hoger uitvalt dan de maximaal toegestane 3 procent van het bbp. Ook Frankrijk is volgens de commissie voorlopig nog niet uit de gevarenzone.