Boris Johnson geeft ‘geen eerlijk beeld’ over Brexit, zegt Dijsselbloem tegen BBC

De Britse minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson „legt het Britse volk Brexit-opties voor die in werkelijkheid niet realistisch zijn”. Dat zei Eurogroep-voorzitter Jeroen Dijsselbloem dinsdagavond in het BBC- programma Newsnight.

Johnson had op dinsdag tegen een Tsjechische krant gezegd dat het Verenigd Koninkrijk de douane-unie zou verlaten maar in de interne markt zou blijven.

Volgens Dijsselbloem is dit een optie die „niet bestaat”. „Het tegenovergestelde kan wel. We hebben een douane-unie met Turkije, maar het land zit niet in de interne markt”, zei hij in het BBC-programma. „Ik denk niet dat Johnson het Britse volk een eerlijk beeld geeft van de toekomst.”

Verder noemt hij de Brexit een „politieke en economische lose-lose situatie” en zegt hij dat de Brexit-onderhandelingen vooral gaan over het beperken van schade aan de economie. Johnson liet zelf eerder weten dat de onderhandelingen niet gemakkelijk zouden gaan verlopen.

Gisteren lekte een memo van adviesbureau Deloitte uit. Daarin staat dat de Britse regering geen echt Brexit-plan heeft. Ook zouden er op dit moment naar schatting 500 Brexit-gerelateerde projecten lopen bij de regering. En volgens een consultant bij Deloitte is er een tekort aan zo’n 30.000 ambtenaren.

Downing Street heeft boos geregeerd op de memo van Deloitte. Een woordvoerder van de Britse regering zei vervolgens dat het advies van Deloitte „ongevraagd” was en dat het bedrijf geen toegang had gehad tot de regering. Ook zou de regering zich volgens de woordvoerder niet herkennen in de conclusies die in de memo zijn getrokken. (NRC)