Bob Dylan niet bij de uitreiking van zijn Nobelprijs

Een verklaring voor zijn afwezigheid heeft Dylan niet gegeven, alleen dat hij “eerder geplande verplichtingen” heeft.

Foto Matt Sayles / AP

Hij liet de Zweedse Academie meer dan een maand wachten, maar woensdag volgde dan toch het besluit: zanger Bob Dylan komt volgende maand niet naar Stockholm om zijn Nobelprijs voor de Literatuur op te halen. Wel heeft hij de organisatie laten weten “zeer vereerd” te zijn met de onderscheiding.

Een verklaring voor zijn afwezigheid heeft Dylan tegenover de Zweedse Academie niet gegeven, alleen dat hij “eerder geplande verplichtingen” heeft. De country- en folkzanger deed dat in een persoonlijke brief, die dinsdagavond in Stockholm aankwam. In een verklaring meldt de Academie:

“Hij benadrukte daarin, nogmaals, dat hij werkelijk zeer vereerd is en wilde dat hij de prijs eigenhandig had kunnen ontvangen.”

De Zweedse Academie benadrukt dat het “ongebruikelijk, maar niet uitzonderlijk” is dat een winnaar van de Nobelprijs niet aanwezig is bij de uitreiking. Zo haalden ook schrijvers Doris Lessing (2007), Harold Pinter (2005) en Elfriede Jelinek (2004) de onderscheiding niet zelf op. “Maar nog steeds komt de prijs hen toe, net zoals hij toekomt aan Bob Dylan.”

‘Sprakeloos door prijs’

Aanvankelijk was zelfs onduidelijk of Dylan de Nobelprijs überhaupt zou accepteren. Tijdens een concert op de avond van 13 oktober, toen bekend werd dat Dylan de Nobelprijs zou krijgen, repte de zanger met geen woord over de onderscheiding. Ook in de weken die daarop volgden bleef het stil rondom de zwijgzame zanger. “Arrogant”, aldus een lid van de Academie.

Pas eind vorige maand maakte Dylan bekend dat hij de prijs accepteert. In een vraaggesprek met The Telegraph zei de 75-jarige Amerikaan dat de mededeling van de Academie hem “sprakeloos had achtergelaten”. Wel zei Dylan toen dat hij nog niet wist of hij tijdens de Nobelweek in Zweden zou zijn om de prijs op te halen.

Hoewel Dylan niet in Stockholm is, moet hij overigens alsnog de verplichte toespraak houden. Dat moet binnen zes maanden na het uitreiken van de prijs, zo meldt de Academie.