Recensie

Recensie Film

Beschaafde komedie rond leugens aan de dinertafel

Iedereen heeft iets te verbergen in ‘Perfetti sconosciuti’. Het is een amusant psychologisch experiment, maar komt niet tot de kern. ●●●

De beschaafde Italiaanse komedie Perfetti sconosciuti (‘Perfecte onbekenden’) speelt zich af rond de eettafel. Een vriendengroep besluit tijdens een diner de telefoons op tafel te leggen, zichtbaar en hoorbaar voor iedereen, onder het mom dat ze niets voor elkaar te verbergen hebben. Maar dat blijkt toch iets ingewikkelder te liggen.

Want iedereen heeft wel degelijk iets te verbergen: een drankprobleem, omdat het huwelijk niet meer zo lekker loopt. Of een nieuwe vriendin die plotseling toch niet mee kon komen naar het etentje.

Lees verder na de video.

En dat is nog maar het begin. Als pubers plagen ze elkaar. Ruilen ze telefoons. En heel onschuldige zaken als een schoonheidsoperatie, of kwesties rondom bejaarde ouders worden grote problemen. Wat is geheim? Wat is liegen? Is dat ook zoiets als niet de hele waarheid vertellen? Perfetti sconosciuti heeft niet heel veel meer nodig dan die eenheid van tijd, plaats en handeling om een amusant psychologisch experiment op te zetten. Maar het blijft in al zijn gekunsteldheid een filmisch laboratorium. De problemen zijn herkenbaar, maar ook bedacht. Er staat niet echt iets op het spel, niet echt iets wat met die telefoons te maken heeft. Ze blijven een symbool, een symptoom, zonder dat we ooit tot de kern komen.