Opinie

    • Diederik van Hoogstraten

‘Amerikanen moeten weer bij elkaar komen’

Actrice Kathy Bates maakt zich zorgen, heel veel zorgen, over president Trump.

Foto Jordan Strauss / AP

Nadat Kathy Bates (68) haar gehoorapparaat harder heeft gezet, schiet ze opeens vol. We spreken haar in Los Angeles over de vrij flauwe kerstfilm Bad Santa 2. Maar de verkiezingsuitslag is nog maar een paar dagen oud en Bates is niet in de stemming voor filmpromotie.

De naam Trump neemt ze niet in de mond, maar een vraag over de toekomst van Amerika brengt een geëmotioneerde monoloog op gang. „Ik ben me bewust geworden van het diepe racisme in ons land”, zegt Bates. „Al het gepraat over mensen ‘afvoeren’ schokt me. Gaan we straks voor de deportatiebussen staan, zoals studenten ooit deden met de tanks op het Tiananmen-plein?”

Met kort, grijs haar en haar eeuwig glimlachende gezicht komt Bates in films en in het echt over als een lieve grootmoeder. Maar nu kijkt ze radeloos. „Er is zo veel haat. We zijn zo verdeeld. Kunnen beide kanten het touw niet even loslaten en stoppen met trekken?”

Collectief gerouwd en geweend

Hillary Clinton werd niet alleen massaal ondersteund in de entertainmentwereld, er heerste absolute zekerheid dat Clinton, niet Trump, vorige week geschiedenis zou schrijven. De shock is zo groot dat van haar bekendste steunpilaren dagenlang niets werd vernomen. Zo viel Lena Dunham (Girls) stil, totdat ze zondag opriep tot actie. Bij Saturday Night Live, satirisch tv-programma, werd dit weekend collectief gerouwd en geweend.

Op hun beurt scheppen conservatieve acteurs als Stephen Baldwin er nu genoegen in om Hillary-fans te herinneren aan hun waarschuwingen. Tal van sterren zouden vertrekken – ‘Ik verhuis naar Canada!’ – als het ondenkbare zou gebeuren. Het lijkt er bij nader inzien toch niet op dat Miley Cyrus, Bryan Cranston, Barbra Streisand en Amy Schumer hun optrekjes in Malibu en Hollywood verruilen voor Toronto.

Radeloosheid op links, leedvermaak op rechts. Kathy Bates hoopt op wederzijdse beleefdheid. „Ik wil het presidentschap respecteren. Zoals Obama zei: we moeten hopen dat hij slaagt, voor het land.”