Agent aangeklaagd die zwarte man in Minnesota doodschoot

Na de dood van Philando Castile ontstonden er grootschalige protesten. De agent wordt verdacht van doodslag.

Philando Castile werd herdacht in St. Paul, Minnesota.
Philando Castile werd herdacht in St. Paul, Minnesota. Foto Jim Mone / AP

Een 32-jarige agent die in juli in Minnesota Philando Castile, een zwarte man, doodschoot, wordt aangeklaagd voor doodslag. Dat heeft de openbaar aanklager woensdag bekendgemaakt. De nasleep van het neerschieten van Castile werd live gestreamd op Facebook, door zijn vriendin die naast hem in de auto zat. Na de dood van Castile werd de video vaak gedeeld.

De agent van Latijns-Amerikaanse komaf, Jeronimo Yanez, kan maximaal tien jaar in de gevangenis belanden. Volgens de openbaar aanklager heeft hij dodelijk geweld gebruikt terwijl daar geen aanleiding voor was.

Castile werd met zijn auto aan de kant gezet. Hij werd neergeschoten toen hij zijn portemonnee wilde pakken waar zijn rijbewijs in zat. Daarbij vertelde hij de agent dat hij een wapenvergunning bezat en een vuurwapen in de auto had. De advocaat van Yanez zegt dat hij reageerde op de aanwezigheid van een wapen.

Het incident maakte veel discussie los over racisme bij Amerikaanse agenten. Volgens Yanez hield hij Castile niet aan om zijn huidskleur, maar omdat hij zou lijken op overvaller waar een arrestatiebevel tegen was uitgevaardigd. Yanez zou hebben willen kijken of het de man betrof.

Black Lives Matter

Deze schietpartij was een van de incidenten die leidden tot grootschalige protesten tegen geweld van politie tegen zwarte burgers. Bij het huis van de gouverneur van Minnesota werd wekenlang gedemonstreerd. Een van de protesten zorgde voor een urenlange afsluiting van een snelweg in Minnesota.

Ook in Baton Rouge, in Louisiana, waren veel protesten na de dood van de Afro-Amerikaanse Alton Sterling. Hij werd terwijl hij door twee agenten tegen de grond werd gedrukt bij een tankstation doodgeschoten. Daarvan kwam ook een video naar buiten.

In North Carolina ontstonden een paar maanden later protesten toen de 43-jarige Keith Lamont Scott werd doodgeschoten. Hij zou volgens de politie een wapen hebben gehad, al zegt zijn familie dat het om een boek ging.

Na de dood van Sterling en Castile gingen vele honderden mensen in juli in Dallas de straat op. Daarbij werden vijf agenten doodgeschoten door de 25-jarige Afro-Amerikaan Micah Xavier Johnson.