ABN Amro schrapt nog eens 1.500 banen

De maatregel moet een kostenbesparing van 400 miljoen euro opleveren. De bezuiniging komt bovenop een eerdere reductie tot 1.375 arbeidsplaatsen.

Vertrekkend topman Gerrit Zalm eerder dit jaar Foto Robin van Lonkhuijsen/ ANP

ABN Amro schrapt de komende tijd nog eens 1.500 banen bovenop een eerder aangekondigde bezuiniging. Dat meldt de bank woensdag bij de presentatie van de cijfers over het derde kwartaal. De maatregel moet de komende jaren een kostenbesparing van 400 miljoen euro opleveren.

ABN Amro stelt een deel van de werkzaamheden verder te willen digitaliseren, waardoor minder personeel nodig is. Het verdwijnen van de arbeidsplaatsen zal volgens een woordvoerder “zoveel mogelijk via natuurlijk verloop gaan, maar we sluiten gedwongen ontslagen niet uit”. Om de reorganisatie te bekostigen treft ABN Amro een eenmalige voorziening van 150 tot 175 miljoen euro.

Bovenop eerder aangekondigde reorganisatie

De banenreductie komt bovenop het al eerder gemelde schrappen van 975 tot 1.375 arbeidsplaatsen tot 2020. Op de afdelingen finance, risk, personeelszaken, communicatie en catering zou nog veel dubbel personeel werken sinds de fusie met Fortis. Met de bezuinigingsronde moet 195 tot 225 miljoen euro bespaard worden.

Lees ook: ABN Amro wil kwart kosten saneren en investeren in digitalisering

Het aantal arbeidsplaatsen zal door de verschillende besparingen teruglopen van 26.500 aan fte’s (22.000 intern, 4.500 extern) in 2015 naar 23.000 in 2020. Daarbij zal het aantal interne medewerkers met 10 procent afnemen, terwijl er 25 tot 30 procent minder werknemers nodig zullen zijn via externe inhuur.

Vakbond: estafetterace tussen banken

Vakbond FNV Finance reageert verontrust. “Het lijkt wel een estafetterace tussen de banken. De ene reorganisatie na de andere en alle banken volgen elkaar op. Zo blijft er niets over van het Nederlandse bankwezen”, zegt vakbondbestuurder Bob Bolte in een verklaring.

Ook de andere grote banken ING, Rabobank en SNS hebben onder druk van de moeilijke marktomstandigheden reorganisaties aangekondigd. De vakbond zegt zich grote zorgen te maken over de “continue onzekerheid” waarin bankmedewerkers leven en de “groeiende werkdruk” voor de achterblijvers.

Financiële resultaten positief

Financieel ging het de afgelopen drie maanden juist goed bij ABN Amro. De bank boekte aanzienlijk meer winst in het derde kwartaal dan in dezelfde periode een jaar eerder: 607 miljoen euro tegenover 509 miljoen euro in 2015 (een stijging van bijna 20 procent). Van kwartaal op kwartaal was de stijging nog sterker: plus 55 procent. Vorig kwartaal boekte ABN Amro een winst van 391 miljoen euro.

Vertrekkend topman Gerrit Zalm zegt in een persbericht dat de positieve resultaten mede te danken zijn aan “aanhoudend sterke rentebaten, kostenbeheersing en lage kredietvoorzieningen”. Zalm, die in september zijn vertrek volgend jaar aankondigde, zei dat er het afgelopen kwartaal ook een toename was van de totale kredietverlening aan klanten en deposito’s.

Zalm zegt echter dat kostenbesparingen noodzakelijk zijn omdat er geld vrijgemaakt moet worden voor nieuwe investeringen op het gebied van digitalisering en om te kunnen groeien. De bank werkte de afgelopen maanden aan een aangescherpte strategie en onderdeel daarvan is voorzichtige expansie in het buitenland. De bank zegt verder dat de kosten omlaag moeten omdat die relatief hoog zijn bij ABN Amro en de extreem lage rente de winstgevendheid al langere tijd drukt.

Mogelijk snel besluit over aandelenemissie

Mogelijk dat minister Dijsselbloem (Financiën, ABN Amro) nu snel besluit om een nieuw pakket aandelen ABN Amro naar de beurs te brengen. Dijsselbloem is namens de staat grootaandeelhouder van de bank, sinds die in 2008 moest worden genationaliseerd. Vorig jaar besloot de minister dat ABN Amro terug naar de beurs kon. De staat verkocht toen een eerste pakket van 23 procent van de aandelen. In de markt wordt een volgende ‘tranche’ al geruime tijd verwacht.

De afgelopen maanden was er veel tumult rond de bank, waardoor een volgende verkoopronde mogelijk vertraging opliep. Er was een conflict ontstaan met de staat over wie Zalm moest opvolgen en er waren affaires over rommelende hypotheekadviseurs en klanten die meer krediet kregen dan financieel verstandig voor hen was. Inmiddels is er een opvolger benoemd, huidig financieel directeur Kees van Dijkhuizen.

Lees ook: De moeizame zoektocht naar een opvolger van Gerrit Zalm
    • Chris Hensen
    • Jorg Leijten