1.500 banen weg bij ABN ondanks winst van 600 mln

Reorganisatie ABN Amro wil nog eens 400 miljoen bezuinigen. Daarom schrapt de bank 1.500 banen. De vakbond vreest een estafetterace.

Beleggers nemen winst
Beleggers nemen winst

ABN Amro schrapt wereldwijd nog eens 1.500 banen. Dat heeft de bank woensdagochtend bekendgemaakt bij de publicatie van de financiële resultaten over de afgelopen drie maanden. De bank wil zo nog eens 400 miljoen euro aan kosten besparen. Bij de bekendmaking van de vorige kwartaalcijfers kondigde ABN Amro ook al een grote reorganisatie aan. Daarbij verdwijnen tot 2020 tussen de 975 en 1.375 banen.

De nieuwe reorganisatie moet ook in 2020 afgerond zijn. De ontslagen gaan vallen bij alle afdelingen die nog niet eerder zijn geraakt, zei vertrekkend topman Gerrit Zalm tijdens een persconferentie. De eerder aangekondigde ontslagronde treft ondersteunende en controlerende diensten (communicatieafdelingen, risicomanagers). Gedwongen ontslagen zijn „onontkoombaar”. Bij ABN Amro werken nu 26.500 mensen. Dat zullen er in 2020 nog maar 23.000 zijn.

Vakbond FNV Finance reageert verontrust. „Het lijkt wel een estafetterace tussen de banken. De ene reorganisatie na de andere en alle banken volgen elkaar op. Zo blijft er niets over van het Nederlandse bankwezen”, zegt vakbondsbestuurder Bob Bolte in een verklaring. Ook de andere grote banken ING, Rabobank en SNS hebben mede onder druk van de moeilijke marktomstandigheden reorganisaties aangekondigd. De bond zegt zich grote zorgen te maken over de „continue onzekerheid” waarin bankmedewerkers leven en de „groeiende werkdruk” voor de achterblijvers.

Financieel gaat het juist goed bij ABN Amro. De bank boekte aanzienlijk meer winst in het derde kwartaal dan in dezelfde periode een jaar eerder: 607 miljoen euro tegenover 509 miljoen euro, een stijging van 19 procent. Van kwartaal op kwartaal was er een winststijging van 55 procent.

Zalm: „Ik begrijp dat het wrang voelt om te reorganiseren juist in een tijd dat het goed gaat met de economie en de bank. Maar je moet het dak repareren als de zon schijnt.” Kostenbesparingen zijn volgens hem noodzakelijk. Er moet geld vrijgemaakt worden voor investeringen op het gebied van digitalisering en om te kunnen groeien in het buitenland. Alleen zo kan de bank overleven in de toekomst.

Financieel directeur Kees van Dijkhuizen, die Zalm volgend jaar opvolgt, zei te verwachten dat er voorlopig niet nog meer reorganisaties aangekondigd worden, omdat bij alle afdelingen nu wordt ingegrepen. Maar voor de verdere toekomst “is er natuurlijk nooit een garantie”. „Dat kan niet in zo’n moeilijke markt”, benadrukte hij.