Zo ziet de nieuwe sarcofaag over de kernreactor in Tsjernobyl eruit

De sarcofaag die na de kernramp in Tsjernobyl over de reactor was geplaatst, was verouderd en aan vervanging toe. De Europese Bank van Reconstructie en Ontwikkeling maakte er een timelaps van.

Foto Europese Bank van Reconstructie en Ontwikkeling/AP

Deze week is begonnen met het plaatsen van een 36.000 ton wegende overkapping over kernreactor Tsjernobyl. De sarcofaag die na de ramp in 1986 erover is gebouwd, was verouderd. De stalen en betonnen New Safe Confinement , dat lekken van radioactief materiaal moet voorkomen, is 275 meter breed en 108 hoog en het grootste bewegende object op land ooit gebouwd.

Het totale project van 2,5 miljard euro wordt geleid door de Europese Bank van Reconstructie en Ontwikkeling (EBCO). De bouw zou in 2007 van start gaan, maar kon door geldproblemen pas in 2012 beginnen. Volgens experts zal de kap pas over honderd jaar kunnen worden verwijderd, wanneer de straling voldoende is afgenomen.

De EBCO maakte een timelapse van de werkzaamheden:

    • Eva Cukier