Wie is Steve Bannon?

Topstrateeg Steve Bannon werd vaak beticht van blank superioriteitsdenken, racisme, antisemitisme en seksisme.

Foto Carlo Allegr's/Reuters

De benoeming van Steve Bannon tot Trumps topstrateeg was eigenlijk nog slechts een formaliteit. Net als Trump is de 62-jarige Bannon naar het Witte Huis gesurft op de golven van woede en verontwaardiging van conservatief wit Amerika.

Maar anders dan zijn baas heeft Bannon die woede ook persoonlijk vormgegeven. Hij kan gelden als architect van het rechts-nationalistische narratief van een authentieke Amerikaanse cultuur die verwaterd is en terugveroverd moet worden - op Washington, op minderheden, op feministen.

Met Trump is dit narratief in het hart van de Republikeinse partij geland, en als het aan Bannon ligt landt het nu in de regering.

Alt-right

De controversiële Bannon – een voormalig marineofficier en bankier die regelmatig is beticht van blank superioriteitsdenken, racisme, antisemitisme en seksisme – kan gelden als de opperspindoctor van de alt-right-beweging. Tot hij verlof nam om Trumps campagnestrateeg te worden, was Bannon baas van en brein achter Breitbart News, de rabiaat rechtse website die op complottheorieën en leugens tamboereert om de verontwaardiging bij lezers brandend te houden.

Lees ook: Republikeinen grootste vijand Trump

Maar het delen via Facebook van Breitbart-verhalen als ‘Wilt u liever dat uw kind aan feminisme lijdt of aan kanker’ is niet de enige manier waarop Breitbart zijn wereldbeeld verspreidt. Hij is ook de man, zo bleek uit een profiel door Bloomberg, achter het Government Accountability Institute (GAI), dat ‘corrupt kapitalisme’ en ‘misbruik van belastinggeld’ onderzoekt.

Tot het meest tastbare werk van dit bureau behoort de publicatie van het boek Clinton Cash door GAI-directeur Peter Schweizer, over de verstrengeling van het politieke netwerk van de Clintons en hun liefdadigheidsorganisatie. Het boek blies twijfel over Clinton alom nieuw leven in, onder meer doordat The New York Times er een artikel op baseerde.

Het zoeken van mainstream „dragers” voor het „virus” van zijn agitprop is een bewuste tactiek van Bannon, bleek uit het Bloomberg-profiel.

Schok

Bannons benoeming, op hetzelfde niveau als stafchef Reince Priebus, leidde dan ook tot geschokte reacties. „Het is duidelijk waarom de Ku Klux Klan Trump als zijn kampioen ziet, als Trump een van de voornaamste beoefenaars van White Supremacist-retoriek tot zijn assistent benoemt,” aldus het Southern Poverty Law Centre.

Naast zijn opvattingen roept ook de band tussen zijn bedrijf en Trumps regering vragen op. „Het (Breitbart, red.) zal zo dichtbij een staatsmedium komen als we nooit meer zullen meemaken - hopelijk”, zei een ex-werknemer van de site tegen The New York Times.