Wie is Reince Priebus?

Stafchef Reince Priebus moet toezien op ministers en adviseurs en wetten door het Congres loodsen.

Foto Rick Wilking/Reuters

De 44-jarige Reince Priebus wordt de man op wie Donald Trump zich in het Witte Huis het meest zal verlaten. Als stafchef moet Priebus zowel de ministers- en adviseursploeg overzien als ervoor zorgen dat de wetsvoorstellen van de regering-Trump door het Congres komen.

In die laatste hoedanigheid is Priebus Trumps brug naar de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Paul Ryan, die Trump tijdens zijn campagne enige tijd openlijk tegen werkte. Priebus en Ryan komen beiden uit Wisconsin en zijn vrienden.

Evenmin als Trump heeft Priebus regeringservaring. Maar hij was de partijbons die Trump door alle ups en downs van diens campagne trouw bleef. Voor die inspanning is hij nu beloond.

Lees ook: Republikeinen zijn Trumps grootste vijand

Aan Priebus de taak om Republikeinen, die tijdens Trumps campagne als kikkers in en uit de partij-emmer sprongen, voortaan binnenboord te houden. De grote overwinning die de Republikeinen boekten, maakt deze taak een stuk eenvoudiger.

Overleven

Al sinds zijn aantreden als partijvoorzitter, in 2011, is het voortbestaan van de Republikeinse partij voor Priebus belangrijker dan principes of politieke koers. Na het verlies van Mitt Romney in 2012 werd Priebus de auteur van het beruchte ‘autopsie’-rapport waarvan de conclusie luidde dat de partij meer moest doen om de stemmen van minderheden, vooral latino’s te winnen – onder meer door te pleiten voor immigratiehervorming.

Trumps botte uitspraken over Mexicanen en zijn herhaalde dreigement miljoenen migranten te zullen deporteren weerhielden Priebus er vervolgens niet van de kandidaat meteen serieus te nemen. Zo bracht hij Trump en de andere deelnemers aan de voorverkiezingen ertoe een loyaliteitsverklaring te tekenen waarin ze beloofden bij verlies niet als onafhankelijk kandidaat verder te gaan – iets wat Priebus indertijd op hoon kwam te staan, maar later zijn nut bewees.

Terwijl andere partijkopstukken zich van Trump afkeerden, zeker na het bekend worden van de video waarop Trump opschept over het aanranden van vrouwen, investeerde Priebus juist zwaar in Trump.

Campagnekaravaan

Het record aan fondsen dat Priebus voor de partij had geworven en het door hem hervormde campagneapparaat werden ingezet voor Trump, die zelf nauwelijks in een ‘groundgame’ investeerde.

Priebus sprak Trump dagelijks en reisde mee met diens campagnekaravaan. Dat Trump tijdens de rally’s regelmatig riep het ‘Washingtonse moeras’ droog te willen leggen waarvoor Priebus exemplarisch is, deerde de partijvoorzttter niet.