VVD-Kamerlid Elias staakt strijd om plek op lijst

Elias blijft de komende maanden gewoon lid van de VVD-fractie, schrijft hij. „Ik doe gewoon mijn werk – ik heet geen Monasch.”

Elias tijdens een debat in de plenaire zaal van de Tweede Kamer.
Elias tijdens een debat in de plenaire zaal van de Tweede Kamer. Foto ANP / Bart Maat

Tweede Kamerlid Ton Elias legt zich neer bij de keuze van de partijtop van de VVD om hem niet op de kandidatenlijst te plaatsen. In een brief aan de VVD-fractie schrijft Elias dat hij „geen achterhoedegevecht” aangaat, „dat de partij en mijzelf schade zou kunnen toebrengen”.

Vorige week kreeg Elias te horen dat hij niet op de VVD-lijst voor de komende Tweede Kamerverkiezingen staat. Volgens Elias ontbrak de inhoudelijke motivering daarvoor, behalve dan dat hij veel vijanden in de partij zou hebben. Hij eiste in een brief aan de partijvoorzitter een betere motivering van de kandidatencommissie.

Het vervelendst zou Elias het gevonden hebben dat hij van de top niet de kans had gekregen om zijn eigen voorkeurstemmencampagne te voeren, door hem op een lage plek op de lijst te zetten. In plaats daarvan hielden ze hem er helemaal uit, en daar is geen beroep tegen mogelijk binnen de VVD – die mogelijkheid ontbreekt overigens bij de meeste partijen.

‘Ik heet geen Monasch’

Vlak voor de wekelijkse fractievergadering publiceerde Elias nu een brief dat hij het erbij laat zitten. „Het is tenslotte ook nog een keer verkiezingstijd.” Hij blijft gewoon lid van de VVD-fractie, schrijft Elias: „Ik doe gewoon mijn werk – ik heet geen Monasch.” Tweede Kamerlid Jacques Monasch stapte onlangs uit de fractie van coalitiegenoot PvdA.

Elias is nu nog woordvoerder luchtvaart en media in de Tweede Kamer. Hij zat de commissie voor die onderzoek deed naar alle fouten die de overheid met ICT maakt en zat ook in de parlementaire enquêtecommissie over de Fyra.