In beeld

Vogelgriep treft watervogels

Aan het Markermeer, de Gouwzee en bij Rotterdam zijn honderden dode vogels aangespoeld. Van de wilde vogels die bij Monnickendam gevonden zijn, is vastgesteld dat ze besmet waren met vogelgriepvariant H5N8. Het ministerie heeft maandag de maatregelen tegen de verspreiding van de vogelgriep verder aangescherpt.
Staatssecretaris Van Dam (Economische Zaken, PvdA) heeft maandag de maatregelen aangescherpt om de verspreiding van vogelgriep tegen te gaan. Sinds woensdag geldt in Nederland al een ophok- en afschermplicht voor pluimvee.
Jordy Rietbroek
Onder meer mogen stallen met pluimvee niet langer door buitenstaanders worden bezocht en moeten kinderboerderijen en dierentuinen ervoor zorgen dat bezoekers niet in contact komen met de gehouden vogels. Ook mogen watervogels en sierpluimvee voorlopig niet worden tentoongesteld.
Jordy Rietbroek
Daarnaast is er een verbod ingesteld op de jacht op watervogels en op jachtactiviteiten waarbij watervogels verstoord worden.
Jordy Rietbroek
De dode vogels worden opgeruimd en onderzocht door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).
Jordy Rietbroek
Een dode kuifeend ligt op de oever van de Gouwzee bij Monnickendam.
Jordy Rietbroek
Langs de Gouwzee zijn al ongeveer 1250 vogels aangesppoeld.
Jordy Rietbroek
Alle genomen maatregelen zijn uit voorzorg. Het vogelgriepvirus H5N8 is bij pluimveebedrijven in Hongarije, Duitsland en Oostenrijk uitgebroken. Er hebben echter “geen risicovolle transporten vanuit deze regio’s naar Nederland plaatsgevonden”, aldus het ministerie.
Jordy Rietbroek