Vier jaar na het Lenteakkoord vallen Defensiemedewerkers in een AOW-gat

Het leidt tot problemen voor de oorlogsveteranen en voormalig burgermedewerkers van Defensie.

Minister Jeanine Hennis-Plasschaert bij aankomst op het Binnenhof voor de wekelijkse ministerraad. Foto Lex van Lieshout/ANP

Ruim vier jaar na het sluiten van het Lenteakkoord ondervindt één groep nog altijd de nadelen van dit flitsakkoord in de financiële crisis. Voor de pensioenproblemen van 16.000 ex-Defensiemedewerkers is nog altijd geen oplossing. Deze woensdag staat het zogenoemde AOW-gat bij militairen centraal als de Tweede Kamer de begroting van Defensie behandelt.

Rennen over gangen, pendelen tussen partijkantoren, grote maatregelen die met enorme vaart over tafel vliegen. „Een soort dolle dwaze dagen”, typeert een betrokkene de totstandkoming van het Lenteakkoord. Een van de belangrijkste uitkomsten (en bezuinigingen) uit het Lenteakkoord: de versnelde ophoging van de AOW-leeftijd van 65 naar 67 jaar.

Lees ook Lees ook Voor volk, vaderland en de bedelstaf, een achtergrondverhaal over veteranen die onder bijstandsniveau moeten leven

Het leidt tot problemen voor de oorlogsveteranen en voormalig burgermedewerkers van Defensie. Afhankelijk van dienstjaren en rang moeten zij ver voor de pensioenleeftijd uit dienst. Maar de regeling waar ze dan noodgedwongen gebruik van maken, de Uitkering Gewezen Militairen, stopt als ze 65 worden, terwijl hun pensioen dan nog niet ingaat. Bij sommige ex-militairen is het AOW-gat zo nijpend dat ze onder bijstandsniveau leven, blijkt uit loonstrookjes die NRC inzag. Hoeveel van de 16.000 mensen dit treft, is onbekend.

De onderhandelaars van het Lenteakkoord waren zich er bij de onderhandelingen van bewust dat er overbruggingsregelingen moesten komen voor werknemers die in een AOW-gat zouden belanden. Financieel woordvoerder Wouter Koolmees (D66). „We wisten al dat militairen een aparte positie hadden, omdat zij er niet voor kunnen kiezen om langer door te werken. Er werd op gerekend dat het ministerie van Defensie dit zou regelen met de vakbonden. Ik vind het ook bijzonder dat het nu, vier jaar later, nog steeds niet is geregeld.”

Lees ook Een politiek probleem dat blíjft zeuren, over pensioenproblemen bij Defensie
    • Enzo van Steenbergen