Traangas en waterkanon bij betoging militairen in Brussel

De militairen demonstreerden tegen plannen van de regering om de militaire pensioenleeftijd te verhogen.

Foto: Yves Herman / Reuters

In Brussel zijn dinsdagmiddag een waterkanon en traangas ingezet tijdens een demonstratie van militairen. Tussen de achtduizend en tienduizend militairen demonstreerden in de Belgische hoofdstad tegen plannen van de regering om de militaire pensioenleeftijd te verhogen.

De betoging begon rustig, maar in de loop van de middag kwamen politie en militairen alsnog tegenover elkaar te staan. De militairen probeerden door een afzetting bij het ministerie van Defensie te breken, waarna de politie hen tegenhield met water en traangas. De demonstranten gooiden met citroenen, die symbool moeten staan voor de manier waarop de militairen worden ‘uitgeknepen’ door de ‘zure maatregelen’ van de regering. Volgens omroep VRT vielen aan beide kanten enkele lichtgewonden.

Twitter avatar Defensie_BE Defensie_BE Sfeer wordt grimmig in #Brussel. Politie zou pepperspray hebben ingezet. #betoging #militairen https://t.co/DOTxb8D96C

In Brussel vinden regelmatig demonstraties plaats, maar het is voor het eerst in veertien jaar dat militairen in België demonstreren. Officieel hebben militairen geen stakingsrecht, maar vandaag maakten ze gebruik van Koningsdag, een feestdag. De militairen zijn boos over een besluit van de regering om de pensioenleeftijd vanaf volgend jaar geleidelijk te verhogen van 56 jaar naar 63 jaar in 2030. Ook is de regering van plan een speciale, gunstige pensioenberekening voor militairen vanaf 2019 te schrappen.

De Standaard meldt dat een delegatie van de militairen dinsdag overleg heeft gevoerd met minister van Defensie Steven Vandeput, maar dat dat vooralsnog vruchteloos is gebleven. Mogelijk volgen er daarom nieuwe acties.

    • Clara van de Wiel