Topman Bpost: overname PostNL nog steeds mogelijk

Vrijdag wees PostNL een bod van Bpost af, onder meer uit angst voor blijvende controle door de Belgische overheid.

Foto: Lex van Lieshout / ANP

Een overname van PostNL door het Belgische postbedrijf Bpost behoort nog altijd tot de mogelijkheden. Dat stelt bestuursvoorzitter van Bpost Koen Van Gerven dinsdag volgens persbureau Belga.

“De deal is nog niet van de baan”, zei Van Gerven tijdens een toelichting van de strategische visie van het bedrijf aan de aandeelhouders. Vorige week vrijdag wees PostNL voor de tweede keer een overnamebod van Bpost af, onder meer uit angst voor blijvende controle door de Belgische overheid. Het bedrijf is voor 51 procent in handen van de Belgische staat.

Ook in mei lukte het Bpost niet PostNL in te lijven. Volgens Van Gerven zijn na die afwijzing “de pijnpunten geanalyseerd en verbeterd”. Dat PostNL voor de tweede maal een bod heeft afgewezen, betekent volgens Van Gerven niet dat de deal definitief van de baan is:

“De deur is dichtgeslagen, maar het raam staat nog open. Ik ben nu op zoek naar een ladder om door dat raam te klimmen.”

Lees ook: PostNL kopen? Zo doe je dat.

Premier Mark Rutte en minister Henk Kamp (Economische Zaken, VVD) spraken zich vorige week uit tegen een overname van PostNL door het Belgische staatsbedrijf. PostNL zei hun oordeel te hebben “meegenomen bij haar afweging”.

Naast de angst voor bemoeienis van de Belgische overheid, vindt PostNL de door Bpost geboden prijs van ongeveer 5,40 euro per aandeel te laag. Ook vindt PostNL de garantie voor gelijkblijvende pensioenen voor werknemers en de belofte van nieuwe banen niet overtuigend.